CHP İstanbul Milletvekili Toprak’ın, kasım ayı sonunda TÜFE verilerinin, “iktidar ve ekonomi yönetiminin tutarsızlığını gösterdiğini”, AK Parti’nin iktidara geldiği zaman bireysel tüketici kredisi borçlarının 6,4 milyar lira olduğunu ancak Kasım 2024 sonu itibarıyla 3,5 trilyon liraya ulaştığı kaydedildi.
CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, “Türkiye ve Dünya Gündemine” ilişkin haftalık değerlendirme raporu yayınladı. Raporda, kasım ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerinin, “iktidar ve ekonomi yönetiminin tutarsızlığını gösterdiği” belirtilirken, AK Parti’nin iktidara geldiği zaman Bireysel Tüketici kredisi borçlarının 6,4 milyar lira olduğu ancak Kasım 2024 sonu itibariyle 3,5 trilyon liraya ulaştığı kaydedildi.
'İKTİDAR, 3 AY SONRASINI BİLE ÖNGÖREMEDİĞİNİ GÖSTERDİ'
Raporda, “Kasım ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla Orta Vadeli Program’daki (OVP) enflasyon hedefi 2 ayda, Merkez Bankası’nın son Enflasyon Raporundaki yılsonu hedefi ise 1 ayda boşa çıktı. TÜİK verileriyle kasımda yıllık yüzde 47,09 olan TÜFE, 12 aylık ortalamada yüzde 60,45 ile yüksekliğini korudu” denilen raporda, şu ifadelere yer verildi:
''2024’ün bitimine sayılı günler kala, 3 Aralık’ta açıklanan kasım ayı enflasyon rakamları, OVP’de yüzde 41,5, Merkez Bankası (MB) Enflasyon Raporunda ise yüzde 44 oranındaki yıl sonu enflasyon hedeflerinin tutmayacağını gösterdi. Kasım ayı Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) verileri; iktidar ve ekonomi yönetiminin tutarsızlığını, 3 ay sonrasını bile öngöremediğini, OVP ve MB raporlarındaki hesapların yanlış olduğunu gösterdi.
Kasım verileriyle milyonlarca memur ve emekliye 2025 başında yapılacak zam da büyük ölçüde ortaya çıktı. Temmuz-Kasım beş aylık enflasyon farkı yüzde 14,57 olurken, aralıkta sıfır enflasyon gerçekleşse bile en az bu oranda bir zam yapılması kesinleşti. Aralıkta enflasyon yüzde 2-2,5 olursa fark oranı yüzde 16,5-17 olacak.''
'BİREYSEL TÜKETİCİ KREDİSİ, KASIM SONUNDA 3,5 TRİLYON LİRAYA ULAŞTI'
AK Parti'nin iktidara geldiğinde 6,4 milyar TL olan Bireysel Tüketici Kredisi borçlarının, 2024 Kasım sonu itibarıyla 3,5 trilyon TL’ye ulaştığı kaydedilen raporda, "Bireysel Kredi Kartı ve Krediler nedeniyle kanuni takibe intikal edenler 2 milyon kişiye, ödenemeyen kart ve krediler 108 milyar TL’ye yükseldi" ifadeleri kullanıldı. Raporda, şu görüşlere yer verildi:
“Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) ekim ve kasım aylarına ait güncel rakamlarına göre milyonlarca kişi kredi kartı ve tüketici kredisi borç batağında. Ödenemeyen kart borçları ve bireysel ihtiyaç-tüketici kredilerinden dolayı bankaların kanuni takip başlattığı borçlu sayısı 2 milyon kişiyi aştı. TBB Risk Merkezi’nin ekim sonu itibarıyla açıkladığı rakamlarda, bankaların tahsil edemediği bireysel kredi kartı ve bireysel tüketici kredisi alacakları yüzde 137 artışla 108 milyar liraya ulaştı. Bireysel tüketici-ihtiyaç kredisi ve kredi kartı borcundan dolayı bankaların hukuk birimlerince yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı ise Ekim ayı sonunda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 38 yükseldi. Bireysel kredi kartı borcundan dolayı bankaların yasal takip başlattığı kişi sayısı 2024 Ocak-Ekim döneminde 1 milyon 110 bin kişi iken aynı dönemde bireysel kredi borcundan dolayı yasal takibe intikal ettirilenler ise 935 bin kişi oldu.
Bankaların hukuki süreç başlattığı 2 milyonu aşkın kişinin yasal takibe alınan borç tutarında ise geçen yılın Ocak-Ekim dönemine göre yüzde 137 artış olurken, tasfiye edilecek alacak tutarı 108 milyar TL’ye yükseldi. Ortaya çıkan tablo, kredi borçlarının yeni krediyle, kredi kartı borcunun diğer kredi kartıyla ödenmeye çalışıldığını ve sürecin tıkandığını sergiliyor."