İlaç sektöründe şubat ayında yapılacak zam öncesinde kriz yaşanıyor. İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın "İlaçta sıkıntı yok" sözlerine tepki gösterdi. Yeni yılda ilaçlara yüzde 25-30 arası zamların kapıda olduğunu belirten Sayılkan, "Bugün vatandaş bile 'İlacı bulmuşken alayım. Şubata kadar bulamam. 5 kutu alayım' diyerek temkinli davranıyorsa el birliğiyle bu adı konmayan ilaç kıtlığını yaşıyoruz" dedi.
Türkiye'de ilaç fiyatlarına ilişkin her yıl şubat ayında euro kuruna göre yapılacak zam öncesi sektörde kriz yaşanıyor. Soğuk kış günleriyle çocuk hastalıklarında artış görülürken; İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, özellikle ağrı kesici, ateş düşürücü şurupların yeterli seviyede bulunamadığına dikkat çekti.
'ADI KONMAYAN İLAÇ KITLIĞI YAŞIYORUZ'
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın "İlaçta sıkıntı yok" sözlerine de yanıt veren Sayılkan, "7.86 ilacı belirleyen euro kuru. Gerçek euro kuru 19 buçuk. Bu kadar makasın açıldığı, arada uçurum olan bir sistemde ilacın bulunur olmasını beklemek hayalcilik olur. Sayın bakan 'İlaca ulaşımda herhangi bir sıkıntı yok' diyor. Biz eczanelerde her akşam nöbette vatandaşla bu sorunu baş başa çözmeye çalışıyoruz. Bugün vatandaş bile 'İlacı bulmuşken alayım. Şubata kadar bulamam. 5 kutu alayım' diyerek temkinli davranıyorsa el birliğiyle bu adı konmayan ilaç kıtlığını yaşıyoruz" dedi.
'İLAÇ FİYAT KARARNAMESİ GEÇERLİLİĞİNİ KAYBETTİ'
İthal ilaçların yokluğunun 4-5 senedir herkesin öğrendiği bir gerçek olduğunu ifade eden Sayılkan şöyle devam etti:
"Bu sene işin içine mevsimsel griple beraber çocuk ilaçları ve antibiyotikler girdi. Sonuç olarak yöntem yanlış. 'Senede bir defa şubat ayında zam yaparım. O euro kuruyla da bir yıl bunu götürürüm' mantığı çökmüştür. İlaç fiyat kararnamesi geçerliliğini kaybetmiştir. Yeni bir model bulmalıyız. Bulacağımız modelin de ülke insanının ilaca ulaşımını zorlaştırmaması lazım. Bu da sektörün bileşenleriyle yapılır."
'YÜZDE 25-30 ARASI ZAM GÖZÜKÜYOR'
Türkiye'de üretilenlerin de ham maddesi yurtdışından geliyor ağırlıklı olarak. Ambalaj malzemesi bile... Özellikle çocuk şuruplarını yakından ilgilendiren cam şişenin bulunamadığı, bulunsa bile fiyatların astronomik boyutlara geldiği bir yerde geçen yıl 1 buçuk 2 lira olan yüz milimlik şurupların 9-10 lira olduğundan bahsediyorlar. Bugünkü yönteme göre yüzde 25-30 arası zam gözüküyor. Euro kurunun önümüzdeki yıl 2023'ün şubatında 10 lira olması bile durumu kurtarmaz.
CHP'Lİ VEKİL ECZACILARLA GÖRÜŞTÜ
CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Ankara’da bir eczaneyi ziyaret ederek, eczane raflarında hangi ilaçların olmadığını inceledi.
Bulut, “Vatandaş eczaneye gittiğinde reçetede yazan ilaçlarını tek eczaneden alamıyor. Bu sorun son zamanlarda iyice arttı. 4 ilaçtan 1’i eczane raflarında yok. Eczaneye gittiğinizde eczacı bilgisayarını açtığında hangi ilacın olup olmadığını size söyleyebiliyor. Ecza depolarında da bu söyleniyor. Türkiye’deki eczanelerde stok seviyesi minimuma düşmüş durumda. Adeta kıtlık var” dedi. “Eczacı örgütlerinin, siyasetçilerin, vatandaşlardan gelen şikayetler üzerine ilaç yokluğunu dile getirmesine, hatta AKP sözcüsü Ömer Çelik’in bile bunu kabul etmesine rağmen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’yı ilacın olmadığına, stokların düştüğüne bir türlü inandıramadık” diyen CHP’li Bulut, eczacıya “Vatandaş eczaneye geldiğinde reçetesinde yazan ilaçların hepsini alabiliyor mu? sorusunu yöneltti.
ÇOCUĞUMA İLACI ZOR BULUYORUM
Eczacı, “Keşke olsa, verebilsek ama yok. Piyasada ne kadar depo varsa hepsiyle çalışıyoruz. Ama maalesef ilaç yok. Haftada 1 ya da 2 kutu gönderiyorlar. Eczanede 1-2 kutu ilacın olması ilacın var olduğunu ifade etmez. Anaokulu öğrencisi kızım var. Şu anda okullarda bir salgın var. İnfluenza, beta, Covid çocuklar kırılıyor. Maalesef bunların ilaçları da yok. Kendi çocuğumun ilacını birkaç eczacı arkadaşıma sorarak bulabiliyorum. Ben bunu bir eczacı olarak yaşıyorsam normal bir vatandaşı düşünemiyorum” dedi.
SAYFALAR DOLUSU İLAÇ YOK
Eczacı, CHP’nin eczacı kökenli Milletvekili Bulut’un, “Hangi ilaçlar yok?” sorusuna da “Sayfalar dolusu ilaç yok. Çok bilindik antibiyotik grupları yok. Muadilleri bile yok. Bu bizim eksik listemiz, her eczanenin kendine özgü bir eksik listesi var” diye yanıt verdi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, “ilaç sayısında bu yıl artış oldu” sözlerini hatırlatan Bulut, eczacıya, “Vatandaş ilacı bulamadığında sizi suçluyor mu?” diye sordu.
İKİ REÇETEDEN BİRİNİ KARŞILAYABİLİYORUM
Eczacı, şöyle yanıt verdi:
“İlk zamanlar bunu daha çok duyuyorduk. Ama son zamanlarda farkındalık oldu. Eczacılar ilaç satarak para kazanıyorlar. İlaç satmazsa ne satacak da para kazanacak diye düşünüyorlar. İşlerimiz yarı yarıya düştü. Gelen iki reçeteden birini karşılayabiliyorum.”