Beslenme çantası yüzde 102 zamlı dolacak

Beslenme çantası yüzde 102 zamlı dolacak

Kırtasiye alışverişinin ardından velileri bir de beslenme çantaları zorlayacak. Zamların etkisiyle beslenme çantalarını doldurmak birçok aile için oldukça zorlaştı. Özellikle son aylarda yaşanan yüzde 102'ye varan ortalama zamlar, velilerin bütçelerini iyice zorlarken, çocuklarının sağlıklı beslenmesi konusunda endişelendiren bir tablo ortaya çıkardı.

21 milyon öğrencinin eğitim hayatına başladığı bu yıl, beslenme çantalarının maliyeti aileleri zora soktu. Geçen yıla göre yüzde 102 artışla 669 TL'ye ulaşan beslenme çantası maliyeti, özellikle dar gelirli aileleri ciddi şekilde etkiliyor.

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre, temel gıda maddelerindeki yüksek fiyat artışları, beslenme çantalarının da lüks haline gelmesine neden oldu. CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat'ın yaptığı hesaplamalara göre, beslenme çantasında yer alan meyve ve sebzelerin fiyatları ortalama yüzde 42 arttı. Örneğin, bir muzun fiyatı yüzde 81,82, elmanın fiyatı ise yüzde 66,67 oranında yükseldi.

"ÇANTA LÜKS OLDU"

CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat'ın yaptığı hesaplamalara göre, beslenme çantasında yer alan meyve ve sebzelerin fiyatları ortalama yüzde 42 arttı. Örneğin, bir muzun fiyatı yüzde 81,82, elmanın fiyatı ise yüzde 66,67 oranında yükseldi. Bir diğer sevilen meyve elmanın fiyatı ise 1 yılda yüzde 66.67 pahalandı.

Öğrencinin beslenme çantasındaki peynir 1 yılda yüzde 79.31, süt yüzde 72.19, yumurta yüzde 62.50, zeytin de yüzde 59.68 zamlandı. Geçtiğimiz yıl 199 TL olan beslenme çantasının bu yılki fiyatı yüzde 126 artarak 450 TL’ye ulaştı. Böylece bir beslenme çantasını doldurabilmek için yapılacak harcama yıla göre yüzde 102.73 zamlanarak 330 TL’den 669 TL’ye ulaştı. Mahir Polat, “Artık beslenme çantası da lüks oldu” dedi.

Milyonlarca ailenin 17 bin 2 TL’lik asgari ücretle geçinmeye çalıştığı, Türk-İş’e göre açlık sınırının 19 bin 234 TL, yoksulluk sınırının da 62 bin 652 TL’ye ulaştığı Türkiye’de okulların açılması ile birlikte çocukların beslenme çantaları özellikle dar gelirli ailelerin bütçelerini zorlayacak.

"4 ÇOCUKTAN BİRİ OKULA AÇ GİDİYOR"

Artan yoksulluk nedeniyle her 4 çocuktan biri okula aç gidiyor. Gıda enflasyonuna dikkat çeken CHP’li Milletvekili Mahir Polat, “Türkiye’de her 4 çocuktan biri okula aç gidiyor. Geçen yıla göre öğrencilerin beslenme çantasına konulan ürünlerin fiyatları en az iki kat arttı. Bugün bir öğrencinin sadece beslenme maliyeti aylık 1.500 TL’yi bulurken 2 çocuğu olan bir asgari ücretli bu giderleri nasıl karşılayabilir” diye sordu. Polat, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın her fırsatta 3 çocuk tavsiyesi verdiğini ancak çocuk desteğinin 300 lirada kaldığını da hatırlattı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN