EYT'de karar çıktı, başvurular başladı. Mart ayı içinde başvuran herkes başvurusunun onaylanması durumunda Nisan ayında maaş almaya başlayacak. Ancak başvuruların yoğun talep sebebiyle değerlendirilmesi uzayabileceği için ilk maaşı almak da gecikebilir. Bu durumda ise çifte maaş şansınız var. İşte ayrıntılar...
EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) yasası Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. 3 Mart tarihi itibarıyla da başvurular başladı. Milyonlarca kişinin başvurduğu EYT düzenlemesi sonrası ilk maaşlar Nisan'da yatacak.
Yoğunluk sebebi ile işlemlerin yetişememesi durumunda ödemeler Mayıs’a sarkacak ancak bu durumda çifte ödeme yapılacak.
KAMU KURUMLARINDA ÇALIŞANLAR DAHİL DEĞİL
SGK ve Bağ-Kur çalışanı EYT’lilerin çalışmaya devam etmesi durumunda maaşlarında kesinti olmayacak. Çalışmaya devam eden memurlar ise çift maaş imkanından yararlanamayacak.
EYT'nin yasalaşmasıyla başvuru süreci başladı. Başvurular SGK'ya giderek ya da daha kolayı e-Devlet üzerinden formların doldurulmasıyla tamamlanabilecek. Yaş şartının kaldırılmasıyla birlikte bağlı bulunduğu kurumun mevzuatına göre prim ve yıl şartını tamamlayan 2 milyon 250 bin EYT'linin hemen bu ay emekliye ayrılacağı tahmin ediliyor.
EYT'lilerin büyük çoğunluğu SGK kapsamında ve bu kapsamındaki EYT'lilerin yüzde 87'si ise halen bir işte çalışan sigortalılardan oluşuyor. EYT emeklilik başvurusu çalışanlar için farklı, çalışmayanlar için ise farklı şekilde yapılacak. Çalışmayanlar sadece emeklilik başvurusu yaparak işlemlerini başlatabilecekken çalışmaya devam edecek olan EYT'liler ise birkaç aşamalı bir süreçten geçerek emekli olabilecek.
ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEK OLAN EYT’LİLER NASIL BAŞVURU YAPACAK?
Yeni Asır’dan Faruk Erdem’in aktardığı bilgiye göre, çalışan EYT'liler öncelikli olarak işyerlerinden çıkış belgesi alacaklar. Bu belge ile emeklilik başvurusunda bulunacaklar. Emeklilik başvurusunun onaylanmasının ardından istedikleri bir işyerinde çalışabilecekler. Çalışan emeklilerin maaşlarında herhangi bir kesinti yapılmayacak. Ancak memurlar için durum biraz farklı. Emekli olduktan sonra bir kamu kurumunda çalışanların emekli maaşları kesiliyor. Diğer emekliler ise hem çalıştıkları işyerlerinden hem de SGK'dan maaş alabiliyor.
EYT’LİLER NE KADAR MAAŞ ALACAK?
Asgari emekli maaşı 5 bin 500 lira olarak belirlendi. Mevcut sistemde prim ödeme gün sayısına, hizmet yılına, çalıştığı sigorta koluna ve kazancına göre maaşlar kişiden kişiye değişiyor. Aylık bağlama oranları ortalaması 8 bin 733 lira iken, SSK emeklileri için 7 bin 797 lira, Bağ- Kur'dan emekli olanlar için 5 bin 811 lira, Emekli Sandığı'ndan emekli olacaklar içinse 12 bin 389 lira olacak.
İLK MAAŞ NİSAN'DA
EYT'nin Resmi Gazete'de yürürlüğe girip başvuruların başlaması Mart ayını bulduğu için ilk maaşın bağlanması da bunu takip eden ayda yani Nisan ayında gerçekleşecek.
Ancak tüm başvuruların değerlendirmeye alınıp Nisan ayına kadar yetiştiriememesi durumunda Mayıs ayına sarkacak olan maaşlar çift maaş olarak verilerek fark telafi edilecek.
BAYRAM İKRAMİYESİ VE TEMMUZ ZAMMINDAN FAYDALANACAKLAR
2 milyon 250 bin EYT'linin Mart ayı içinde başvuracağı emekli maaşı Nisan ayı içinde başlayacağı için bu aya denk gelen bayram ikramiyesi de EYT'lilerin hesabına yatacak.
Ramazan Bayramı ikramiyesi yatırılan EYT'liler Temmuz ayında yapılacak emekli enflasyon artışından da yararlanarak zamlı maaş almaya başlayacak. EYT'li vatandaşların maaş hesabı tüm emekliler gibi bütün kazançlara bakılarak yapılacak.