Bankada parası olan yandı! Mevduat faizlerinde görülmemiş düşüş: O rakamı görenler bankaya koşuyor

Bankada parası olan yandı! Mevduat faizlerinde görülmemiş düşüş: O rakamı görenler bankaya koşuyor

Yatırımcılar için belirsizlik ve faiz oranlarındaki düşüş, bankalarda paralarının değer kaybetmesine yol açabiliyor. Bu durumu etkileyen unsurlardan biri ise FED kararları oluyor. Peki FED kararı sonrası piyasa ne durumda? İşte detaylar...

Merkez Bankası'nın faiz indirimine yönelik beklentileri, bankacılık sektöründeki TL mevduat faizlerini düşürdü. Yüzde 50'lerden yüzde 30 seviyelerine gerileyen faiz oranları, yatırımcıları harekete geçirdi.

YÜKSEK FAİZLERİN ETKİSİ GERİDE KALDI

Yılın ilk yarısında bankalar, 3 aydan uzun vadeli TL mevduatlarda yüzde 50'nin üzerinde faiz oranları sunarak yatırımcıların ilgisini çekmişti. Ancak Merkez Bankası'nın faiz indirimine dair beklentileri, mevduat faizlerinde beklenmedik bir düşüşe yol açtı. Bugün açıklanacak Para Politikası Kurulu kararı öncesinde, mevduat faizleri yüzde 32-38 aralığına gerileyerek yatırımcıları endişelendirdi.

yeni-proje-2.jpg

FAİZ İNDİRİMİ BEKLENTİSİ FAİZLERİ DÜŞÜRÜYOR

Merkez Bankası, eylül ayı toplantısında politika faizinde değişiklik yapması beklenmiyor. Ancak yılın son aylarında veya en geç 2025'in ilk çeyreğinde faiz indirimine gitmesi öngörülüyor. Bu beklenti, uzun vadeli mevduat faizlerini hızlı bir şekilde etkiliyor. 2023 yılının başında yüksek faiz oranlarıyla karşılaşan yatırımcılar, artık daha düşük getirilerle karşı karşıya kalıyor.

UZUN VADELİ MEVDUAT FAİZLERİ HIZLA DÜŞÜYOR

Geçtiğimiz yıl, Merkez Bankası politika faizini yüzde 50'ye kadar yükseltmişti. Bu durum, hem kredi hem de mevduat faizlerini artırarak TL'nin sabit getirili yatırımlar arasında yeniden popüler olmasını sağladı. Ancak yaz aylarında, yıllık enflasyondaki gerileme ve faiz indirimi beklentileri, uzun vadeli mevduat faizlerinin hızla düşmesine yol açtı. Şu an 6 aya kadar vadeli mevduat faizleri yüzde 36-34, 6 aydan uzun vadeli mevduat faizleri ise yüzde 34-32 seviyelerine inmiş durumda.

yeni-proje-3.jpg

BANKALARDA YATIRIMCI HAREKETLİLİĞİ ARTIYOR

Mevduat faizlerindeki bu düşüş, bankacılık sektöründe yatırımcıların harekete geçmesine neden oldu. Yüksek faiz dönemlerinde yatırım yapmış olanlar, şimdi daha az kazançla karşılaşacakları için bankalara akın ediyor. Özellikle 1 yıl vadeli mevduatların payı, yıl içinde neredeyse 5 kat artış gösterdi. Yatırımcılar, enflasyondaki düşüş ile birlikte faiz oranlarının daha da aşağıya inebileceği kaygısıyla daha kısa vadeli mevduatlara yönelmeye başladı.

2025'TE YÜZDE 30'UN ALTINA İNECEK Mİ?

Uzmanlar, Merkez Bankası'nın 2025 yılı içinde politika faizini yüzde 30'un altına çekmesinin beklediğini ifade ediyor. Bununla birlikte, mevcut politika faizinin yüksekliği nedeniyle yatırımcılar daha az kazanç elde etmeye başladı. Bankalar, uzun vadeli mevduat faizlerini yüzde 40’ın altına çekerek daha fazla maliyetle karşılaşmamak için harekete geçiyor.

TEPAV UYARIYOR: KREDİ KISITLAMALARI GÖZDEN GEÇİRİLMELİ

Ekonomik istikrarı sağlamak adına yapılan kredi kısıtlamalarının gözden geçirilmesi gerektiği vurgulanıyor. Türk lirası cinsinden ticari kredi kısıtlamalarının aşamalı olarak kaldırılması gerektiği ifade edilerek, bu durumun ekonomik dengeyi bozabileceği belirtiliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN