Bakanlıktan pet ve damacana su fiyatına müdahale: 8 ayda yüzde 50 zamlandı

Bakanlıktan pet ve damacana su fiyatına müdahale: 8 ayda yüzde 50 zamlandı

Ticaret Bakanlığı, İstanbul’da son sekiz ay içinde yüzde 50'den fazla artan damacana su fiyatlarına müdahale için harekete geçti. Damacana suyu 90 TL ve pet şişe suyu 4.5 TL olarak fiyatlandıran yeni tarifeyi yürürlüğe koydu. Ancak, su üreticileri bu tarifelere uymak zorunda olmadıklarını belirtirken, esnaf odası ise bu fiyatların tüm su satıcıları için geçerli olduğunu ve denetimlerin başladığını açıkladı.

Ticaret Bakanlığı, İstanbul’daki su satıcılarından oluşan esnaf odasının aracılığıyla bir fiyat tarifesi belirledi. Yayınlanan bu tarife, 19 litrelik damacana suyun fiyatını 90 TL olarak sınırlarken, 0.5 litre pet şişe suyun fiyatı ise 4.5 TL olarak belirlendi.

Ticaret Bakanlığı’nın bu adımı, vatandaşların yükselen yaşam maliyetleri karşısında en temel ihtiyaç maddelerinden biri olan içme suyuna erişimini kolaylaştırmayı amaçlıyor. Ancak, Ambalajlı Su Üreticileri Derneği Başkanı Yaşabey Kalebaşı, ambalajlı su üreticilerinin esnaf odalarına üye olmadıklarını ve bu nedenle odalar tarafından belirlenen tarifelere uymak zorunda olmadıklarını ifade etti. Kalebaşı, üretim ve lojistik maliyetlerinin firmalar arasında büyük farklılıklar gösterebildiğini ve bu yüzden fiyat farklılıklarının oluşabildiğini belirtti.

Cumhuriyet'in aktardığına göre, esnaf odası başkanı Ahmet Turan Kaya ise, tarifenin valilik, büyükşehir belediyesi ve Ticaret Bakanlığı tarafından onaylandığını vurgulayarak, “Çift başlılık olmaz, oda üyesi olsun olmasın herkes bu fiyatlara uymak zorundadır. Büyükşehir belediye başkanı ile görüştük, ilçe belediyelerine de yazılar yazıldı. Zabıtalar fiyat denetimlerine başladı. Tüketiciler de tarifeye uymayanları bakanlığa şikâyet edebilir” şeklinde konuştu. Kaya, su fiyatlarında neden farklılıkların olabileceğini sorgulayarak, “Taşıma maliyeti fiyat farkı oluşturmaz. Bir kola Erzurum’da da aynı fiyat İstanbul’da da. Su neden fiyat farkı gösteriyor?” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN