Tarlada yangın büyüyor... Üretici tohuma, mazota para yetiştiremiyor. Tarım Bakanı’nın “Zarar eden çiftçi yok” sözlerine karşılık, Ziraatçiler Derneği’nin verileri vahim durumu ortaya koydu: 100 binden fazla çiftçi hacizle karşı karşıya.
Kuraklık ve artan maliyet baskısı altında olan çiftçiler her fırsatta isyanını dile getirmesine rağmen Tarım Bakanı Pakdemirli “Ben zarar ettim diyen çiftçimiz yok, olmaması gerekir” dedi. Bu ifadelere yönelik eleştiriler sürerken Türkiye Ziraatçiler Derneği, tarladaki durumu verilerle ortaya koydu. Buna göre 100 binden fazla çiftçi hacizlik durumda olduğunu belirtti. Tarla sahipleri ise sıkıntılarını “Borçları ödeyemez hale geldik. Her gün icra kağıtları alıyoruz” sözleriyle dile getirdi.
BAKAN ‘ZARAR EDEN YOK’ DİYOR ÇİFTÇİ HACİZLE BOĞUŞUYOR
Tarımda artan maliyetlerin yanı sıra kuraklığın etkilediği çiftçiler üretim yapamaz hale geldi. Birçok çiftçi işletmesinin kapısına kilit vururken, üretime devam edenler ise borçla çarkı döndürmeye çalışıyor. 100 binden fazla borçlu çiftçi haciz tehdidiyle karşı karşıya kalırken Tarım Bakanı Pakdemirli göre ‘zarar eden çiftçi yok.’
Enflasyon ve kur arttıkça tarımda maliyetler artıyor. Girdi maliyetlerinin büyük çoğunluğu dolar kuru üzerinden belirlenen çiftçiler üretim yapmakta zorlanıyor. Girdilerin yanı sıra kuraklığında etkilediği çiftçiler ya işletmelerinin kapılarına kilit vuruyor ya da üretime devam etmek için borçla çarkı döndürmeye çalışıyor. Desteklenmeyen çiftçiler aldıkları borçları yerine koyamıyor. Türkiye Ziraatçiler Derneği’nin verilerine göre 100 binden fazla çiftçi haciz tehdidiyle karşı karşıya. Bu duruma rağmen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, TBMM’de Müsilaj Komisyonu’nda milletvekillerinin sorularını yanıtlarken ‘’Ben zarar ettim diyen çiftçimiz yok, olmaması gerekir’’ ifadelerini kullanmıştı.
DW Türkçe’ye konuşan Mehmet Varhan isimli çiftçi 3 bin dönüm tarlası olmasına rağmen hacizlerden dolayı ekim yapamadığını, ‘’Traktörümüz alınmış, kimse bize pamuk, mazot, gübre, ilaç vermiyor. Tarlayı ekemiyoruz. Elimizde olan traktörü de hacizli olduğu için kullanamıyoruz. Biz intihar etsek bence daha kurtuluştur bizim için’’ dedi. Pakdemirli’nin çiftçilerin zarar etmediği yönündeki sözlerine tepki gösteren Varhan ‘’ Çiftçi ölse daha iyidir. Her gün kapımıza icra kağıtları geliyor. Traktörlerimiz yakalanıyorsa, arabalarımıza binemiyorsak, dükkanlarımıza, iş yerlerimize el konuluyorsa bu çiftçiliğin anlamı nedir? Açıklayacak biri var mı? Hani senin çiftçin? Çiftçin yok ki. Senin çiftçin ölmüş haberin yok? Nasıl zarar eden çiftçi yok? Bir an önce bir çözüm bulmaları lazım. Bütün vatandaşlar perişan ama çiftçi ölmüş vaziyette. Çiftçilerin yüzde 90’nı ya birbirlerini öldürecekler ya da intihar aşamasına gelmişler’’ şeklinde ifade etti.
'BORÇLARIN ÖDENMESİ İÇİN İMKAN VERİLMİYOR'
Diyarbakır’ın Yaytaş Köyü’nde 10 aile ile birlikte 2017 yılında aldıkları 200 bin TL’lik kredi faizi ile birlikte 3 milyon TL’ye çıktığını aktaran Varhan, ‘’Yağmurdan dolayı ürünü toplayamadık. Onun için borcu ödeyemez duruma geldik. Şu an çok mağduruz. 10 aileyiz. 10 aileden 2 traktör yakalanmış, arabamız hacizli, hesaplarımız blokeli, bankalardaki sicilimizi sıfıra indirmişler’’ dedi.
Tarlasının bir kısmını süren fakat mazot için borç bulamadığından dolayı ekimi yarıda bırakan Varhan, ödeme yapmak için bankanın herhangi bir kolaylık göstermediğini, ‘’Mesela kredin var günü gelmiş: 100 milyar. Diyoruz, ‘Ben bunu ödeyemiyorum bunun 10 milyarını ödeyeyim. Önümüz açılsın, borcumuzu ödeyecek hale gelelim.’ Ama o imkanda verilmiyor. Diyor ‘Getir borcunu kapat, getir taksitini kapat’’ ifadelerini kullandı.
1 YILDA 46 BİN KİŞİ ÜRETİM YAPMAYI BIRAKTI
Tarımsal girdi maliyetleri her geçen gün katlanarak artıyor. Bu maliyetleri karşılayamayan çiftçi tarım yapmayı bırakıyor. Bir yılda 46 bin 923 kişi tarım yapmaktan vazgeçti. CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, 3 yılda 184 bin 154 tarımsal işletmenin kapısına kilit vurulduğunu belirmişti. Şevkin, 2016 yılında Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı işletme sayısının 2 milyon 267 bin 176 olduğunu bu sayının hızla düştüğünü ve 2019 yılında 2 milyon 83 bin 22’ye gerilediğini söyledi. Bunun yanı sıra borçlardan dolayı belini doğrultamayan çiftçinin borcu 205 milyar lirayı aştı.
BUĞDAY FİYATLARI REKOR KIRDI
Buğday fiyatları, büyük ihracatçı ülkelerden biri olan Rusya’da bir yetkilinin fiyatlarda güçlü bir artış olursa ülkesinin tahıl ihracat vergilerini artırabileceğini işaret etmesiyle zirveye çıktı. Rusya’nın tahıl ihracatına kota getireceği haberleri Avrupa’da buğday fiyatlarını 13,5 yılın en yüksek seviyesine taşıdı. Rusya Tahıl İhracatçıları Birliği Başkanı Eduard Zernin dün yaptığı açıklamada, 15 Şubat’ta başlayacak 2021-22 piyasa sezonunun ikinci yarısı için tahıl ihracat kotası belirleyeceğini ve bunu 30 Eylül’e kadar yürürlükte kalacağını ifade etti. Tahıl fiyatlarında yaşanan artış, küresel gıda fiyatlarına dair endişeleri de artırdı. ABD Tarım Bakanlığı ise küresel buğday ihracatının 200 milyon tonun üzerine çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesini aşmaya hazırlandığını kaydetti. Buğday; ekmek, makarna, kek, pasta ve bisküvi gibi bir çok gıda ürününde kullanılıyor.