Çok değil 10 yıl önce gülünen ve dalga geçilen benzerlikle pazara dahil olan Uzak Doğu, bugün bambaşka tasarımlarla beğeni topluyor. Çin pazarındaki iştahı gören Avrupalı da hem orada üretim yapıp pazara girmeye çalışıyor hem de Avrupa’daki Çin istilasını önlemeye çalışıyor. Bu pastadan pay alabilmek için gözü kapalı yatırımlar gerçekleşirken, ‘taklitçi’ dediğimiz Çin’i artık Avrupalı taklit etmeye başlıyor.
ALİ YILDIRIM
Dünya otomotiv pazarı büyük bir değişimin içinde. Bunun etkilerini hiç kuşkusuz katılım gösterdiğimiz Auto China 2024 Fuarı’nda gördük.
Artık tamamen kopya tasarımlardan vazgeçen Uzak Doğulu üreticiler rotayı Avrupa’ya çevirince deyim yerindeyse ortalık bir anda ‘alev aldı’. Çok değil 10 yıl önce gülünen ve dalga geçilen benzerlikle pazara dahil olan Uzak Doğu, bugün bambaşka tasarımlarla beğeni topluyor.
Çin pazarındaki iştahı gören Avrupalı da hem orada üretim yapıp pazara girmeye çalışıyor hem de Avrupa’daki Çin istilasını önlemeye çalışıyor. Bu tabloda ‘bu ne perhiz bu ne lahana turşusu’ durumu ortaya çıkıyor.
Kısa süre önce Stellantis’in CEO’su Carlos Tavares “Avrupa otomobil endüstrisi elektrifikasyonu yakalamaya çalıştığı dönemde korunmalı mı, bu soru sorulması gereken bir konu” diyerek, bazı düzenlemeler nedeniyle oluşan haksızlığı düzeltmek için en azından aşamalı bir şekilde koruma sağlanmasının mantıklı olacağını belirtti.
Tavares, Avrupa’daki politikacılar Çinli otomobil üreticilerinin Avrupa’ya girme çabalarına bir yanıt bulamazsa ‘korkunç bir mücadele’ yaşanacağını söyledi. Tavares, Avrupa otomobil endüstrisinin Çin’in artan rekabeti karşısında üretim kapasitesini büyük ölçüde azaltmak zorunda kalabileceğini söyledi. Tavares ayrıca üretim kapasitelerini azaltmak ve fabrikalarını Avrupa dışına taşımak zorunda kalabileceklerini de aktarmıştı.
Bakıldığında Avrupalı birçok marka bugün Çin’deki büyük pazar için üretim yarışına giriyor. Çünkü ülkede hemen hemen yılda 30 milyon araç satılıyor. Bu pastadan pay alabilmek için gözü kapalı yatırımlar gerçekleşirken, ‘taklitçi’ dediğimiz Çin’i artık Avrupalı taklit etmeye başlıyor.
Bunun en net örneklerinden biri de Volkswagen’in Çin için oluşturduğu yeni marka. Uzak Doğu agresif büyümeye de devam ediyor. Sadece iç pazar değil, ihracatta da sert büyümeler gerçekleştirerek dünyanın lideri oldu.
AVRUPALI ARTIK ÇİN’İ TAKLİT EDİYOR
Avrupa pazarında üretilen modeller Çin’de çok tutmuyor. Özellikle Çin’in bu konuda kuralları katı. Üretim yapmak için Çinli bir ortak gerekiyor. Bu yüzden birçok Avrupalı marka burada üretime bu pazar için şart gözüyle bakıyor. Ama öte yandan da Uzak Doğulu üreticileri kendi pazarında tehdit olarak görüyor. Bunlardan biri de Volkswagen (VW). Marka Uzak Doğu pazarında üretim hakimiyetinde büyük yara aldı. Çinlilerin atağıyla birlikte satış adetleri gittikçe eriyen Alman markanın bu pazar için yeni bir marka üretmesi de dikkat çekti. ID.UX ismini de ilk kez bu fuarda duyurdu. Auto China 2024 Fuarı’nda, ID Code modelini tanıttı. Tamamen elektrikli modelin Çinli araç üreticilerinin tasarımına benzemesi de büyük şaşkınlık yarattı.
JAPONYA PAZARINI GEÇTİLER
Çin Binek Otomobil Birliğinden (CPCA) yapılan açıklamaya göre, ülkenin ihraç ettiği yeni otomobil sayısı 2023’te 3,83 milyona ulaşırken, Japonya’nın 11 aydaki 3,5 milyonluk dış satımının üzerine çıktı. Japonya’nın yılın tamamını kapsayan dış satım verileri henüz açıklanmasa da Çin’in bu alanda dünyanın en büyük ihracatçısı konumundaki ülkeyi geride bırakarak liderliğe yükseleceği tahmin ediliyor. Birlik, Çin’in, binek otomobiller dışındaki motorlu ve elektrikli taşıtların da dahil edildiği otomotiv ihracatının 5,26 milyon birim olacağını öngörüyor. Ülke, böylece Japonya’nın 4,3 milyon birim olacağı tahmin edilen dış satımını geride bırakarak bu alanda lider konuma ulaşmış olacak. Sektör analistleri, Çin’in elektrikli araç ihracatındaki hızlı yükselişin yanı sıra Ukrayna Savaşı nedeniyle Batı’nın yaptırımlarıyla karşı karşıya bulunan Rusya’ya benzinli araç satışlarındaki artışın, Çin’in liderliğe yükselmesinde etkili olduğu değerlendirmesini yapıyor.
‘GÜN GEÇTİKÇE DAHA İYİ OLUYORUZ’
Chery International BG CEO’su Zhu Shaodong, markanın iyileştirmeye ve evrime olan bağlılığının altını çizerek “Bu vizyon sonucunda farklı modellerden oluşan bir SUV ürün yelpazesi ortaya çıktı. Tiggo ailesi kariyerine ve sevdiklerine önem veren aileler tarafından çokça tercih ediliyor. Bu kullanıcılar sürekli olarak aileleri için daha iyi yaşam koşulları yaratmak için çabalıyor ve Tiggo ailesinin, ‘Birlikte Keşfet, Aşkını Koru’ sloganının ruhunu somutlaştırıyor” dedi.
MAKYAJLI TIGGO 8 GELİYOR
Yeni enerji fuarın dikkat çeken konularından biriydi. Neredeyse tüm Çinli markalar yeni enerjili en iyi otomobillerini gösterdiler. Chery modellerinde de plug-in hybrid modeller dikkat çekti. Türkiye’de satış rekorları kıran Tiggo 8 Pro ve Tiggo 7 Pro’nun da makyajlı versiyonları tanıtıldı. Markanın dünya gösterimini gerçekleştirdiği modeli yeni Tiggo 9 PHEV, yoğun katılımla kapılarını açan fuarda büyük ilgiyle karşılandı. Chery’nin Pekin Otomobil Fuarı’nda standını, 3 bin yabancı konuk ziyaret etti. Marka standı, uluslararası çerçevede fikir alışverişleri için büyük bir etkinlik alanına dönüştü. Marka, 80’den fazla ülke ve bölgeye ihraç edildi ve dünya çapında, 3,6 milyonu yabancı 13,6 milyon kullanıcıyla buluştu.
ÇOK GÜLDÜK DALGA GEÇTİK AMA BİZİ GEÇTİLER
Uzak Doğu yaklaşık 10 yıllık süreçte oldukça hızlı bir gelişim gösterdi. Birkaç yıl öncesine kadar lüks markaların tasarımlarını taklit eden, Uzak Doğu şimdi kendilerine özgü tasarımlarla dikkat çekiyor. Özellikle elektrikli araç dönüşümünde oldukça hızlı davranmak zorunda kalan Uzak Doğu, emisyon dönüşümü için deyim yerindeyse gaza bastı. Yılda 10 milyona yakın elektrikli araç satışı yapan Uzak Doğu’nun yüzde 40’a yakın artmış durumda. Avrupa pazarı da hızlı bir elektrikli dönüşüme bakarken, Türkiye ayağında biz hala içten yanmalı araçların üretiminde öne çıkmaya çalışıyoruz.
CATL 1000 KM MENZİLLİ BATARYA TEKNOLOJİSİNİ TANITTI
Küresel elektrikli araç batarya pazarının lideri Çinli CATL da Pekin Otomobil Fuarı’nda yeni teknolojilerini tanıttı. Tek şarjla tam 1000 kilometreden fazla sürüş menziline sahip olan yeni bataryanın lityum demir fosfat (LFP) türünde bir batarya olduğu kaydedilirken, CATL’nin Baş Teknoloji Sorumlusu Gao Huan, “Shenxing Plus” isimli bu bataryanın dünyanın bu menzile sahip ilk LFP bataryası olduğunu söyledi. LFP bataryalar elektrikli araçlarda daha yaygın olarak kullanılan lityum-iyon bataryalara kıyasla çevre dostu. Gao, şu anda 4 otomobil modelinin 700 km menzile sahip mevcut nesil Shenxing bataryasını kullandığını ve yılsonuna kadar 50’den fazla modelin daha bu batarya ile donatılacağını söyledi.
BU SÜSPANSİYON ŞARJ EDİYOR
BYD, Pekin’deki şovda DiSuz-Z isimli yeni süspansiyon teknolojisinin bir demosunu gösterdi. Araçlarda bulunan hidrolik amortisör sisteminin yerine bir tür “yüzen motor” görevi gören yeni platform dört motordan oluşacak 10 milisaniye tepki süresine sahip olacak. Her bir tekerin ayrı ayrı dengede kalması için görev yapan bu motorların ürettiği elektrik enerjisi aracın bataryasını şarj etme görevi de görebilecek. Tabi ki bu enerji geri kazanımı çok büyük olmayacak ama teknik anlamda önemli bir katma değer yaratarak geleceğin batarya teknolojileri için bir dönüm noktası olacak. DiSuz-Z isimli süspansiyon teknolojisi ilk olarak BYD çatısı altındaki Yangwang markasının elektrikli spor otomobili U7 ile piyasaya sürülecek.
HYUNDAİ IONIQ 5’E DONANIM DOPİNGİ
Elektrikli otomobil ve üst düzey mobilite deneyimini Türkiye’de daha da yaygınlaştırmayı ve bu alanda sektöre öncülük etmeyi hedefleyen Hyundai Assan, 2024 yılındaki elektrifikasyon stratejisine ağırlık vermeye devam ediyor. Türk tüketicisi için özel olarak geliştirdiği yeni donanım seviyelerini oldukça cazip ödeme koşulları ve fiyatlarla sunan Hyundai Assan, geçtiğimiz ay satışına başladığı Ionıq 5 Advance modelinin fiyatında yüzde 8’e varan bir indirim yaptı. Gerek teknolojisi gerekse sunduğu üst düzey konforla segmentinde fark oluşturan Ioniq 5’in 4x2 çekiş sistemine sahip Advance donanım seviyesinin fiyatı 1 milyon 649 bin lira olarak belirlenirken aynı zamanda “Şimdi Al, 6 Ay Sonra Öde” imkanı da var. Hyundai Assan Genel Müdürü Murat Berkel, “Yeni donanım seviyemizle beraber Türk tüketicisinin elektrikli otomobillere daha kolay ulaşmalarını ve aynı zamanda geleceğin teknolojilerini en uygun fiyatla deneyimlemelerini istiyoruz” dedi.