Asgari ücret zammını bekleyenlere iyi haber! Zam beklentileri aşacak

Asgari ücret zammını bekleyenlere iyi haber! Zam beklentileri aşacak

2025 asgari ücret artışını beklenirken, enflasyon oranında bir zam beklentisi öne çıkıyor. Asgari ücretin 20-21 bin TL civarında olacağı konuşulsa da, AK Parti kulislerinde bu rakamların daha da artabileceği müjdeleniyor.

ESMAGÜL KOÇAK

Türkiye'de milyonlarca çalışan, 2025 yılı asgari ücret artışını merakla bekliyor. Beklentiler arasında enflasyon oranında bir zam yapılacağı söylense de, geçmiş dönem enflasyonuna paralel bir artış ihtimali daha güçlü görünüyor. Asgari ücretin 20 bin ile 21 bin TL arasında olabileceği konuşulurken, AK Parti kulislerinden gelen bilgilere göre bu rakamların daha da yükselebileceği belirtiliyor.

2025 yılında uygulanacak asgari ücretle ilgili çalışmalar hız kazanırken, olası yeni rakamlar üzerinde çeşitli analizler yapılmaya başlandı. Geçmiş dönem enflasyon oranlarına paralel bir artışın gündemde olduğu belirtilse de, asgari ücretin 23 bin ile 25 bin TL arasında olması ihtimali giderek güçleniyor. AK Parti kulislerinde ise bu rakamların daha da yükselmesi konuşuluyor.

yeni-proje-16.jpg

ASGARİ ÜCRET İÇİN GÖZLER ARALIK AYINDA

Ekonomi gazetesinde yer alan habere göre, 2025 yılı asgari ücreti için belirleyici olacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun Aralık ayında toplanması bekleniyor. Temmuz ayında ara zam yapılmadığı için Ocak ayında büyük bir zam beklentisi oluşmuş durumda. Yapılan etki analizlerine göre, asgari ücretin %42 oranında bir artışla 24 bin 142 TL’ye çıkması mümkün. Eğer %47’lik bir artış gerçekleşirse bu rakam 25 bin TL'ye ulaşabilir.

EMEKLİ MAAŞLARINDA DA ARTIŞ BEKLENİYOR

Asgari ücretle birlikte en düşük emekli maaşıyla ilgili de çalışmalar sürüyor. Ocak ayından itibaren emekli maaşlarının 14 bin ile 16 bin TL arasında olması planlanırken, bu artışın bütçeye etkileri de analiz ediliyor. 10 bin 979 TL’nin altında kalan kök maaşlar için ise yasal düzenleme yapılmadığı takdirde herhangi bir artış olmayacağı belirtiliyor.

yeni-proje-17.jpg

BAKAN IŞIKHAN: VATANDAŞLARIMIZI ENFLASYONA EZDİRMEYECEĞİZ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücretle ilgili yaptığı açıklamada, vatandaşların satın alma gücünü koruyacak bir düzenleme yapılacağını vurguladı. Geçen yıl uygulanan artış stratejisinin bu yıl da devam edeceğini belirten Bakan Işıkhan, "Asgari ücretlinin enflasyona ezdirilmeyeceği bir düzenleme yapacağız" diyerek, asgari ücretin en az 25 bin TL olabileceği sinyalini verdi.

ENFLASYON ARTIŞIYLA ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

2025 yılı için açıklanan Orta Vadeli Program’da (OVP) enflasyon oranı %17.5 olarak öngörülüyor. Ancak bu oranın Komisyon tarafından kabul edilmesi beklenmiyor. Eğer gerçekleşen enflasyon oranına göre %42’lik bir artış yapılırsa asgari ücret 24 bin 142 TL olacak. Bununla birlikte, %47'lik bir artışla asgari ücretin 25 bin TL’ye ulaşma ihtimali gündemde.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN