Siirt’te yetiştirilen o meyvede resmen talep patlaması yaşanıyor. 30 dolardan ihraç edilen bu ürünün hem kendisine hem de suyuna olan ilgi her geçen gün artıyor. Neredeyse altın kadar değerli olmasıyla dikkat çekiyor. İşte konuya ilişkin detaylar…
Siirt’in Kurtalan ilçesinde Türkiye’nin iç pazarı ve dünyaya ihraç edilen böğürtlen hasadı törenle başladı. Söz konusu törene Siirt Valisi Kemal Kızılkaya, Batman Valisi Ekrem Canalp, AKP Diyarbakır Milletvekili Suna Kepolu Ataman, Siirt İl Jandarma Komutanı Emrullah Büyük, Siirt İl Emniyet Müdürü Necmettin Öztürk, Siirt ve Batman üniversitelerinin rektörleri ile protokol üyeleri katıldı.
İHRACATTA ÖNEMLİ BİR ADIM
Yunuslar köyünde 230 dekarlık arsa üzerinde üretilen böğürtlen, iç pazara ve dünyaya ihraç ediliyor. Hasat töreninde konuşan Siirt Valisi Dr. Kemal Kızılkaya, "Böğürtlen yaklaşık 30 dolara yakın katma değerle ihracatta boy gösteriyor. Bizim savunma sanayinde bir ara geçtiğimiz yıllarda rakam 21 dolarlardı kilogram başına elde ettiğimiz rakam. Yani böğürtlen aslında savunma sanayisinden bile bu anlamda kıymetli bir üründür. İhracattan bugün meyve suyundan pastacılık sektörüne birçok alanda, özellikle dondurulmuş haliyle dünyanın dört bir tarafına gönderilebilecek çok kıymetli bir üründür" dedi.
230 DEKARLIK ALANDA ÜRETİLİYOR
En büyük böğürtlen arazisi olarak 1. sırada olduklarını belirten bahçe sahibi Kasım Keremullah Ceylan, "Bizim şu anda 230 dekar dikili alanımız var. Yaban mersini deneme alanlarımızla birlikte şu anda 250 dekar. Biz böğürtlende ciddi bir kaliteli ve standart yakaladık. Böğürtleni taze olarak, iç piyasada büyük marketlere ulusal marketlere taze olarak satıyoruz” ifadelerinde bulundu.