Akaryakıt, sigara toplu taşımaya dev zam! Maaşlar cebe girmeden eriyecek: Son dönemde nelere zam geldi?

Akaryakıt, sigara toplu taşımaya dev zam! Maaşlar cebe girmeden eriyecek: Son dönemde nelere zam geldi?

Son dönemde etkili olan zam fırtınası, birçok ürün ve hizmeti etkiledi. Akaryakıt, sigara, toplu taşıma ve daha birçok kategoride zamlar gelirken, maaşlar zam karşısında resmen eridi. Peki, nelere zam geldi? İşte tüm detaylar...

Yılın ikinci yarısından itibaren zam fırtınası yeniden ortaya çıktı. Son dönemlerde gelen zamların ardı arkası kesilmezken, halk arasında merak konusu oldu. Akaryakıt, sigara, alkol, hizmetler, toplu taşıma ve daha birçok ürüne zam geldi. Peki, ne kadar zam yapıldı? İşte zam oranları...

SON DÖNEMDE GELEN TÜM ZAMLAR

Son dönemlerde gelen zamların başında doğalgaz zammı bulunuyor. 1 Ağustos 2024 tarihinden itibaren konutlardaki doğalgaza yüzde 38 oranında zam geldi. Toptan satış fiyatının yükselmesiyle, yıllık doğalgaz tüketimi 300 bin metreküp ve altında olan tüketicilerin elektrik üretimi haricinde kullandıkları doğalgazın satış fiyatı yüzde 33,1 oranında arttı. İşte son dönemlerde gelen diğer zamlar şu şekilde;

  • Toplu Taşıma Zammı: Zam fırtınası yılın ikinci yarısında toplu taşımayı da vurdu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME), temmuz ayında yaptığı toplantıda yüzde 13 zam kararı aldı. Toplu taşımaya gelen zam sonrasında güncel tarifeye göre, tam elektronik bilet 17,70 TL'den 20 TL'ye, öğrenci bileti ise 8,64 TL'den 9,76 TL'ye yükseldi.
  • Kira Sınırı: Ev sahipleri ve kiracıların arasını bozan yüzde 25'lik kira sınırı ise kaldırıldı. Kira artışı artık enflasyona bağlı olarak belirlenecek.
  • Akaryakıt Fiyatları Arttı: Temmuz ayında gelen ÖTV zammıyla beraber akaryakıt fiyatlarına da zam geldi. ÖTV tutarları aylık üretici enflasyonu kadar zamlanarak benzin, motorin ve LPG'ye yansıdı.
  • Elektrik Tarifelerine Zam: Son dönemlerde gelen zamlardan birisi de elektrik zammı oldu. Elektrik tarifelerinde mesken abone grubu için yüzde 38, tarımsal faaliyetler abone grubu için yüzde 30, özel hizmetler sektörü abone grubunun düşük kademesi için yüzde 38, yüksek kademe için yüzde 20 zam yapıldı.
  • Sigara ve Alkole Zam: TÜİK verilerine göre ve ÖTV vergisine göre, sigara ve alkol fiyatlarına da zam geldi. Yılın ilk yarısındaki üretici enflasyonu olan yüzde 19,49 oranında zam geldi.
  • Yurt Dışı Harcına Zam: Yurt dışına çıkacaklara harç zammı geldi. Geçtiğimiz dönem 150 TL olan yurt dışı çıkış harcı 350 TL'lik artış sonrasında 500 TL'ye yükseldi. Ocak ayı itibariyle yeniden değerleme oranlarına göre tekrar güncellenecek.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN