ABD'li yatırım bankası Morgan Stanley, Türkiye'nin enflasyon ve büyüme verilerini değerlendirdi ve TCMB'nin 2024'te faiz indirimine gitmeyeceğini, sıkı para politikasını sürdüreceğini açıkladı.
Morgan Stanley, Merkez Bankası'nın (TCMB) iç talepteki yavaşlama karşısında rahat olduğunu ancak politika faizinde 2024 yılı boyunca bir indirim yapılmayacağını öngördüğünü bildirdi. Morgan Stanley ekonomisti Hande Küçük, enflasyon verilerinin TCMB'nin yönlendirmeleri ile uyumlu olduğunu belirterek, hizmet enflasyonunun yüksek kalması ve enerji fiyatlarındaki artışların TCMB'nin sıkı parasal duruşunu ve sıkılaştırma eğilimini devam ettireceğini ifade etti.
Yatırım bankası Morgan Stanley’den yavaşlayan iç talep tarafında Merkez Bankası’nın rahat olduğu değerlendirmesi yapılırken, politika faizinde 2024 yılında indirim yapılmayacağı tahmini de korundu.
"TCMB'NİN SIKI PARASAL DURUŞU DEVAM EDECEK"
Bloomberg HT haberine göre, dün açıklanan büyüme ve bugün açıklanan enflasyon verileri sonrası Morgan Stanley ekonomisti Hande Küçük imzalı değerlendirmede, şunlar ifade edildi:
“Bugünkü enflasyon verisi TCMB’nin yönlendirmeleri ve piyasa beklentileri ile büyük ölçüde uyumlu olsa da hizmet enflasyonunun halen yüksek ve yapışkan seyretmesi ve son enerji fiyat artışlarının potansiyel yansımaları, bize göre TCMB’nin sıkı parasal duruşunu sürdürmesine ve iletişimde sıkılaştırma eğilimini korumasına yol açacaktır.”
Raporda ayrıca, PPK’da geçen aydan itibaren hizmet enflasyonu ve geniş tabanlı enflasyon beklentilerine yapılan vurgunun artırılmasıyla bu durumun uyumlu olacağı açıklandı.
TCMB’nin son dönemdeki makroihtiyati sıkılaştırma tedbirleri ve büyümedeki zayıflamaya karşın, finansal koşulları sıkı tutmasındaki kararlılığının altının çizilmesinin de önemli olduğu belirtildi.
"KADAMELİ OLARAK ARTAN BİR DÜŞÜŞ OLACAK"
TCMB'nin iç talepteki yavaşlamadaki seyirde rahat göründüğü değerlendirmesi yapılan notta, TCMB analistlerinin 2024 ikinci çeyrek büyümeye bağlı olarak, bugün yayınladıkları blog yazısına da işaret edildi. Analizde, "köprü günlerinin zayıf sanayi baskısı üzerindeki etkisine dikkat çekilerek, ekonomik faaliyetin ana eğiliminde dezenflasyonu destekleyecek şekilde ılımlı ancak kademeli olarak artan bir düşüş olduğu” ifadelerine yer verildi.
Raporda, yavaşlayan iç talebin, aylık enflasyonun ana eğilimi üzerindeki etkisinin, enerji zamları ve okula dönüş fiyatlandırması etkisinin geçmesiyle birlikte, ekim ayından itibaren daha görünür hale geleceği vurgusu yapılırken, “Yıllık enflasyon tahminimizi 2024 yıl sonu için yüzde 42,4 ve 2025 yıl sonu için yüzde 25,2 olarak koruyoruz” açıklaması yapıldı.
Ekonomistlerden enflasyon değerlendirmesi: Merkez’in yıl sonu hesabı tutmayacak