Eğitimde "aktör öğretmenler" dönemi

Eğitimde "aktör öğretmenler" dönemi

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), İstanbul'da başlatılan Öğretmen Akademileri Projesi'ne bu yıl "Aktör Öğretmen Akademisi" dahil edildi.

İstanbul Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul’un eğitim ve kültür hayatına yeni bir soluk getiren İstanbul Öğretmen Akademileri'nin, toplam 5 akademi ve 3 enstitüde 350 öğretmenin katılımıyla geçen yıl başlatıldığını hatırlattı.

İstanbul Öğretmen Akademileri'ne ilan ettikleri alanlar için başvuru aldıklarını ve her bir akademi için 50 öğretmen olmak üzere 400 öğretmeni bilgisayar kurası ile seçtiklerini aktaran Yelkenci, öğretmenlerin ilgi ve ihtiyaçlarına göre Sanat Akademisi, Müzik Akademisi, Edebiyat Akademisi, Lisan Akademisi ve Bilim Akademisi ile Sosyal Bilimler Enstitüsü, Türk-İslam Düşüncesi ve Bilimi Enstitüsü, Bilim Olimpiyatları Enstitüsü'nün hayata geçirildiğini belirtti.

Akademilerde öğretmenlerin talepleri yönünde içeriğin zenginleştirildiğini, konuşmacı olarak çok talep edilen isimlerin programlara davet edildiğini anlatan Yelkenci, "Bu yönüyle İstanbul Öğretmen Akademileri, durağan bir sistemin parçası olmamakta sürekli kendini yenileyerek katılımcıları dinç ve diri tutmaktadır. Yapılan anket sonuçlarında öğretmenlerimizin memnuniyeti yüksek düzeydedir." diye konuştu.

Öğretmenlerin, eğitimlere gönüllülük esasına dayalı olarak katıldıklarını ve akademiden edindikleri birikimi okullarında ilçelerinde uygulamaya başladıklarını belirten Yelkenci, "Akademilerin kendilerine ufuk açtığını, birikimlerini artırdıklarını belirten öğretmenler, her hafta programa ayrı bir heyecan içinde geldiklerini ifade ediyorlar." dedi.

İnteraktif bir ortamda geçen derslerin, akademinin temasına uygun mekanlarda gerçekleştirildiğini dile getiren Yelkenci, tarih ve kültür semti olan Sultanahmet'in seçkin mekanlarında faaliyetlerin yapılmasının, öğretmenlerin yeni sosyal alanlarla tanışmasına fırsat oluşturduğunu söyledi.

YÖNTEMLER ZENGİNLEŞİYOR

Bu yıl Öğretmen Akademileri Projesi'ne Aktör Öğretmen Akademisi'nin de eklendiğini bildiren Yelkenci, "Neden aktör öğretmen? İyi bir öğretmenin, zihninde bir konunun kurgusunu yapabilmesi ve onu senaryoya dönüştürebilmesi, orada kendi rolünü ve öğrencilerinin rollerini tanımlayabilmesi aynı zamanda sınıfta bu rolü oynayabilmesi ve yönetebilmesi gerektiğine inanıyoruz. Öğretmenlerimiz, bu şekilde yöntemlerini zenginleştirir. Dolayısıyla Aktör Öğretmen Akademisi de bu noktada öğretmenlerimizi besliyor." değerlendirmesinde bulundu.

Yelkenci, Aktör Öğretmen Akademisi'nde öğretmenlere verilen eğitimlere ilişkin, şunları söyledi:

"Öğretmenlerimiz, bu akademide doğru nefes alma, doğru konuşma, diksiyon, telaffuz, senaryo yazma, drama eğitimi gibi birçok alanda eğitim alıyor. Eğitimler tüm öğretmen akademilerinde 16 hafta sürüyor."

Kendisinin de tarih öğretmeni olduğunu dile getiren Yelkenci, şöyle konuştu:

"Tarih dersi, hep konferans usulüyle anlatılır, öğretmen konuşur, öğrenciler dinler. Dolayısıyla, bu dersi sıkıcılıktan nasıl kurtaracaksınız. Müzikten nasıl istifade edersiniz? Her akademiye her branştan katılım mümkün. Müzik Akademisine katılan bir tarih öğretmeni, tarih dersini anlatırken müzik alanından istifade ederek birçok yeni yöntemi geliştirebilecektir." dedi.

16 İLÇEDE UYGULAMA

Yelkenci, bu yıl Öğretmen Akademileri'ne bir yenilik daha eklediklerini ve İstanbul Öğretmen Atölyeleri'ni hayata geçirdiklerini bildirdi.

Öğretmen Atölyeleri'nde eğitimleri, uzak ilçelerden gelemeyen öğretmenlerin ayağına giderek yürüttüklerini belirten Yelkenci, Avrupa yakasında 8, Anadolu yakasında 8 olmak üzere toplam 16 ilçede atölyelerin kurulduğunu kaydetti.

Atölyelerle birlikte Öğretmen Akademileri'nden toplam 2 bin 400 öğretmenin yararlandığını dile getiren Yelkenci, projelerine yeni modüller eklemek için planlama yaptıklarını sözlerine ekledi.

AKADEMİNİN USTA İSİMLERİ

İl Milli Eğitim Müdürü Yelkenci'nin verdiği bilgiye göre, İstanbul Öğretmen Akademileri'ne katılan isimlerden bazıları şöyle:

"Prof. Dr. Hüsrev Subaşı, Hikmet Barutçugil, Fuat Başar, Prof. Dr. Turan Koç, Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman, Semih Kaplanoğlu, Prof. Dr. Azer Kerimov, Akdeniz Üniversitesinden Prof. Dr. İlham Aliyev, Prof. Dr. Mehmet Hamidoğlu, Prof. Dr. Refail Alizade, Prof. Dr. İskender Pala, A. Ali Ural, Mahmut Erol Kılıç, Selim İleri, Beşir Ayvazoğlu, Prof. Dr. Fatih Andı, Göksel Baktagir, Virtiöz-Besteci Tuluyhan Uğurlu, Yrd. Doç. Dr. Fatma Gökdel, Yrd. Doç. Dr. Ayşegül Aral Altınok, Yorumcu-Ses Sanatçısı Melihat Gülses, Bestekar-Sanatçı Erol Sayan, Bestekar-Sanatçı Necip Gülses, Prof. Dr. Adnan Koç, Dr. Murat Salim Tokaç, Hayrullah Kozak, Hilmi Zafer Şahin, İsmail Karasu, Judith Liberman, Savaş Barkçin, Mehmet Usta, Muharrem Bayrak."

İSTANBUL/AA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN