Yine rekor kırdı: Çin ve ABD arasındaki gerilim ticaret ‘dinlemiyor’

Yine rekor kırdı: Çin ve ABD arasındaki gerilim ticaret ‘dinlemiyor’

Dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki siyasi krizler ve ekonomik rekabet hız kesmeden devam ederken, bu durum iki ülke arasındaki ticarete olumsuz yansımadı. ABD ile Çin arasındaki ticaret, diplomatik ilişkilerin dip yapmasına rağmen geçen yıl rekor bir seviyeye ulaştı.

Son olarak ‘casus balon’ kriziyle Washington ile Pekin arasındaki artan gerilimle beraber yayınlanan resmi verilere göre, ABD ve Çin arasındaki ithalat ve ihracat 2022'de toplam 690,6 milyar doları buldu.

‘HALA BİRBİRLERİNE BAĞIMLILAR’

Yeni rakamlar, ABD’lilerin Çin menşeili mallara daha fazla harcama yapması nedeniyle ABD'nin Çin'den yaptığı ithalatın geçen yıl 536,8 milyar dolara yükseldiğini gösteriyor. Aynı dönemde ABD'nin Çin'e ihracatı 153,8 milyar dolara yükseldi.

İki ülke arasındaki ticaretteki artışın bir kısmı artan enflasyonun bir sonucu olsa da, rakamlar aynı zamanda ABD ve Çin'in aralarında yıllarca süren ticaret anlaşmazlığından sonra bile hala birbirlerine ne kadar bağımlı olduklarını gösteriyor.

TRUMP BAŞLATTI

2018'de Trump yönetimi, Pekin'e karşı ticaret önlemlerini artırmaya başladı. Onlarca yıllık artan Çin ithalatından sonra, Trump toplam değeri 300 milyar doları aşan Çin mallarına tarifeler uygulamaya başladı. Çin, yaklaşık 100 milyar dolarlık ABD malına yeni vergiler getirerek karşılık verdi.

Bu ay ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, iki ülke arasındaki ilişkilerin çözülmesi olarak görülen bir programla Çin'i ziyaret edecekti. Ancak, ABD hava sahasında ilerleyen Çin’e ait bir ‘casus balon’ nedeniyle gezi aniden ertelendi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN