Suriye'deki yeni hükümet, Golan Tepeleri yakınlarında İsrail'in askeri işgalini ve hava saldırılarını kınayarak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne resmi başvuruda bulundu. Bu hamle, 61 yıllık Baas rejiminin yıkılmasının ardından ülkenin ilk uluslararası diplomatik adımı oldu.
Suriye'de 61 yıllık Baas rejiminin geçtiğimiz hafta sona ermesinin ardından, Heyet Tahrir Şam (HTŞ) öncülüğünde kurulan yeni hükümet, İsrail'in Golan Tepeleri yakınlarındaki işgalini ve sivil ile askeri tesislere yönelik hava saldırılarını kınayarak Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'ne resmi bir şikâyette bulundu.
Yeni hükümetin bu ilk diplomatik hamlesi, İsrail'in Suriye topraklarına yönelik son dönemde artan askeri operasyonlarına tepki olarak geldi. İsrail, Beşar Esad yönetiminin devrilmesinin ardından Suriye genelinde 300'den fazla hava saldırısı düzenledi.
Ayrıca, İsrail güçlerinin Golan Tepeleri'ndeki tampon bölgeyi geçerek 1973'ten sonra ilk kez Suriye topraklarına girdiği bildirilmişti.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Golan Tepeleri'nde yaptığı açıklamada, ülkesinin buradaki tampon bölgenin kontrolünü "geçici olarak" ele geçirdiğini duyurmuştu.
Bu gelişmeler, Suriye'deki yeni hükümet tarafından egemenlik ihlali olarak nitelendirilerek BM nezdinde protesto edildi.
BM İSRAİL'İN GOLAN'DAN ÇEKİLMESİNİ İSTEMİŞTİ
Uluslararası toplum, Suriye'deki bu yeni dönemde artan gerilimlerin bölgesel istikrara etkisini yakından izliyor. BM Genel Kurulu da geçtiğimiz günlerde İsrail'in işgal ettiği Golan Tepeleri'nden çekilmesini talep eden bir karar tasarısını kabul etmişti.
Suriye'deki yeni hükümetin BM'ye yaptığı bu başvuru, uluslararası platformda ülkenin egemenlik haklarının korunması yönünde atılan önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.