Yarıştan çekilen Biden'in yerine kim aday olacak? 'Trump'ı yenebilecek tek isim'

Yarıştan çekilen Biden'in yerine kim aday olacak? 'Trump'ı yenebilecek tek isim'

ABD Başkanı Biden'ın 5 Kasım'da düzenlenecek başkanlık seçimlerinde adaylıktan çekilmesinin ardından, Demokrat Partinin seçim yolunun nasıl işleyeceği gündem oldu. Reuters ve Ipsos'un gerçekleştirdiği ankette, ABD'nin eski First Lady'si Michelle Obama, Donald Trump'ı yenebilecek tek potansiyel rakip olarak öne çıkmıştı.İşte Demokrat Parti'nin başkanlık seçimleri öncesi izleyeceği ve adaylık için ismi geçenler...

ABD Başkanı Biden, 5 Kasım'da düzenlenecek başkanlık seçimlerinde adaylıktan çekildiğini duyurdu. 15 Ocak'ta başlayan ve Demokrat Parti ile Cumhuriyetçi Parti aday adaylarının kendi partileri içinde başkan adayı olmak için yarıştığı ön seçim süreci haziranda sona erdi.

Biden, seçimlerde bir kişinin aday gösterilmesi için 1968 Demokrat delegeden oy alması gerekirken yaklaşık 3 bin 800'den fazla delegenin desteğini kazanmıştı.

19-22 Ağustos'ta ise Demokrat Partinin Chicago'daki parti kongresi olan Demokrat Parti Ulusal Kongresinde partilerin başkan adayı resmen belirlenip açıklanması beklenirken, Biden'ın adaylıktan çekilmesi, partinin adayının belirlenmesi için nasıl bir süreç izleyeceği sorusunu akıllara getirdi.

h-copy.jpg

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Biden'ın kendi isteğiyle yarıştan çekilmesi üzerine, Kongreden önce yeni adayın belirlenememesi halinde Demokrat Parti tüzüğüne göre, partinin adayıyla ilgili nihai kararını verecek Kongrede delegelerin yeni isme oy vermeleri gerekiyor.

Biden'ın neredeyse tamamının desteğini kazandığı Demokrat Partili delegelerin çoğunluğunun oyunu alan kişi, Demokratların yeni adayı olacak. Bir başka deyişle 3 bin 930'dan fazla delegeden 1968'inin oyunu alan kişi, partinin başkan adayı olmaya hak kazanabilecek.

k-copy.jpg

ADAYLIK İÇİN İSMİ GEÇENLER

Öte yandan, ABD'de yerel medya ve birçok uzman, Biden'ın Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in yanı sıra eski ABD Başkanı Barack Obama'nın eşi Michelle Obama'nın da Biden'ın yerine geçebilecek adaylar arasında olması olasılığını konuşuyordu.

Michelle Obama birçok kez adaylık yarışına katılmayacağını belirtse de Biden'ın çekileceği bir senaryoda ismi en çok tartışılacaklar arasında yer alıyordu.

OBAMA, HARRIS'E DESTEĞİNİ AÇIKLAMADI

Eski ABD Başkanı Barack Obama ise yazılı açıklamasında, Biden'ın ABD tarihinin en önemli başkanlarından biri olduğunu belirtti.

Biden'ın yaklaşık 4 yıl boyunca ülkeyi Donald Trump başkanlığından "koruduğu" değerlendirmesinde bulunan Obama, Biden'ın bu seçimde de risklerin farkında olduğunu ifade etti.

Açıklamasında açık şekilde Harris'in adaylığına destek vermeyen Obama, "Gelecek günlerde biraz bilinmeyen sularda yüzeceğiz ancak parti liderlerimize güvenim sonsuz." mesajını verdi.

BBC'nin haberine göre, Demokratların başkan adayı, Harris'ten başka isim de olabilir.

Eski Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Biden'ın adaylıktan çekilmesi halinde doğrudan Harris'in aday gösterilmesindense partide adaylık için bir "yarış" olması çağrısı yapmıştı. Belirlenecek başkan adayının başkan yardımcısı adayının kim olacağı da merak konusu.4-copy.jpg

CALIFORNIA VALİSİ NEWSOM'DAN HARRIS'E DESTEK

Harris'e bir destek de California Valisi Gavin Newsom'dan geldi.

Newsom, X hesabından yaptığı paylaşımda, Harris’e Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump'a karşı destek verdi.

Harris’i, "çetin, korkusuz ve inatçı" şeklinde tanımlayan Newsom, "Demokrasimiz tehlikede ve geleceğimiz tehlikedeyken, Donald Trump'ın karanlık vizyonuna karşı davayı yürütmek ve ülkemizi daha sağlıklı bir yöne yönlendirmek için ABD Başkan Yardımcısı'ndan daha iyi kimse olamaz." ifadelerini paylaştı.

Vali Newsom, Biden'ın yarıştan çekilmesi duru​​​​​​​munda Demokrat Parti içinde yerine aday olabilecek isimlerin başında gösteriliyordu.​​​​​​​​​​​​​​

ELEŞTİRİLERİN HEDEFİ OLDU

Biden, son dönemde sağlık durumu ve mental yeterliliği konusundaki endişeler ile Cumhuriyetçi rakibi eski Başkan Donald Trump'la 27 Haziran gecesi CNN'deki ilk canlı yayın tartışmasındaki zayıf performansı nedeniyle eleştirilere maruz kalmıştı.

Demokrat Partiye destek veren milyarder bağışçılar arasında da 81 yaşındaki Demokrat Partili Biden'ın yarıştan çekilmesini isteyen isimlerin sayısı artıyordu.

ABD Kongresi Temsilciler Meclisinin Demokrat Üyesi Lloyd Doggett, 2 Temmuz'da, Biden'a "başkanlık yarışından çekilmesi" çağrısında bulunarak bu çağrıyı yapan ilk Demokrat Partili Kongre üyesi olmuştu.

Biden, son zamanlarda yaptığı açıklamalarla yarıştan çekilmeyeceğini ve "en güçlü adayın kendisi" olduğunu ifade etse de bugünkü açıklamasında "Tekrar seçim için yarışma niyetindeydim ancak partim ve ülkem adına geri çekilmenin en doğrusu olacağına karar verdim." ifadesini kullandı.

mm-copy.jpg​​​​​​​

ANKETTE MİCHELLE OBAMA TRUMP'I GERİDE BIRAKTI

Reuters ve Ipsos'un 1-2 Temmuz'da gerçekleştirdiği ankette, Michelle Obama'nın adı Donald Trump'ı yenebilecek tek potansiyel aday olarak öne çıkmıştı. Olası Demokrat Partili adaylar arasında Trump'a karşı en iyi performansı gösteren Michelle Obama'nın, ankete katılan seçmenler arasında yüzde 50'lik bir desteğe sahip olduğu tespit edilmişti.

Söz konusu anket, 18 yaş ve üzeri 1070 ABD vatandaşı ile gerçekleştirildi. Katılımcılar arasında 892 kayıtlı seçmen, 348 Demokrat Parti destekçisi, 322 Cumhuriyetçi Parti destekçisi ve 303 bağımsız seçmen yer alıyordu. Potansiyel Demokrat adayların Trump'a karşı eşleşmelerinde, kayıtlı seçmenler arasında yalnızca Michelle Obama'nın Trump'ı geride bıraktığı görüldü.

MICHELLE OBAMA YÜZDE 50 OY ALDI

Trump ile Michelle Obama karşılaştırmasında, katılımcıların yüzde 50'si eski First Lady'ye oy vereceğini söylerken, Trump'ı destelediğini söyleyenlerin oranı ise yüzde 39'da kalmıştı.

Kamala Harris ile Trump karşılaştırması ise başa baş sonuçlandı. Ankete göre katılımcıların yüzde 42'si Harris'e, yüzde 43'ü ise Trump'a oy vereceğini söyledi.

Kaliforniya Valisi Gavin Newsom, oyların yüzde 39'unu alırken Trump'ın oyların yüzde 42'sini kazanıyor. Diğer tüm Demokrat adaylar, Michigan Valisi Gretchen Whitmer, Pennsylvania Valisi Josh Shapiro, Illinois Valisi JB Pritzker, Kentucky Valisi Andy Beshear ve Ulaştırma Bakanı Pete Buttigieg'in oranları yüzde 34 ila yüzde 39 arasında değişiyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN