Ukrayna'da 300 gündür devam eden savaşta Rus ordusunun çabalarını öne çıkaran çok az gösterge olduğunu iddia eden Business Insider, Rusya'nın Ukrayna işgalinde yaptığı en büyük beş hatayı belirledi.
SELMAN CÖMERT
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 24 Şubat'ta Ukrayna'da geniş çapta yürüttüğü işgali başlattıktan sonra Rus güçlerinin Kiev'i birkaç gün içinde ele geçirmesini bekliyordu. Son aylarda Ukrayna güçleri, Rus güçlerinin ele geçirmeyi başardığı tek bölgesel başkent dahil, binlerce kilometrekarelik alanı geri aldı.
Rusya'nın işgal harekatının ABD ve Batılı devletler tarafından geniş çapta bir "başarısızlık" olduğu ileri sürüldü. Şu anda yüz binden fazla Rus zayiatı olduğu tahmin edilen savaştaki yaralı ve ölü sayısı artmaya devam ediyor.
Business Insider, 'hatalarla dolu' olduğunu ileri sürdüğü Rusya'nın Ukrayna'yı işgal operasyonunda Moskova'nın Ukrayna'daki sebepsiz savaşı sırasında yaptığı en büyük hatalardan bazılarını derledi.
İşte Rusya'nın Ukrayna işgalinde yaptığı en büyük beş hata:
BAŞARISIZ İŞGAL GİRİŞİMİ: YANLIŞ HESAPLAMALAR, ZAYIF İLETİŞİM VE KARIŞIKLIK
Putin saldırıyı duyurduktan sonra Rus ordusunun hata yapması uzun sürmedi. Askeri analistler, Rusya'nın çeşitli nedenlerle Ukrayna'ya ilk girişinin tamamen başarısız olduğunu ve işgal girişiminin yanlış hesaplamalar, zayıf iletişim ve karışıklıkla dolu olduğunu söyledi.
ABD merkezli Denizcilik Analizi Merkezi'nde Rusya uzmanı ve eski CIA askeri analisti olan Jeffrey Edmonds, "Çok daha hazırlıklı, iyi düşünülmüş bir operasyon yapacaklarını düşünürdük. Ancak böyle olmadı" dedi.
Savaşın ilk günlerinde, Rus kuvvetlerinin hava desteğini kara saldırısıyla birleştirmesi ve büyük topçu, zırh ve birlik gruplarıyla ilerlemesi bekleniyordu.
Rus komutanlar, güçlü bir hava harekâtı yürüterek Ukrayna üzerinde üstünlük kazanmak yerine, birliklerine Kiev'e gitmeleri talimatını verdi. Rus ordusu bu yüzden işgalin hemen başında lojistik sıkıntılar ve pusularla karşı karşıya kaldı.
Savaş Araştırmaları Enstitüsü'nden (Institute for the Study of War) Rusya analisti Mason Clark Şubat ayında Insider'a "Kremlin yanlış hesap yaptı. Ukrayna ordusunun olduğundan çok daha hızlı pes etmesini bekliyordu" dedi ve bunun Rus ordusunun acemice hatalar yapmasına sebep olduğunu belirtti.
PUTİN'İN TUTMAYAN HESAPLARI: KİEV'İN SERT DİRENİŞİ İŞGALİ SEKTEYE UĞRATTI
Putin, zaferin hızlı ve kolay geleceğini ve Rus kuvvetlerinin Kiev'i birkaç gün içinde ele geçireceğini varsaydı. Ancak Rus lider Ukrayna'nın savaşma ve "anavatanını savunma iradesini" büyük ölçüde hafife aldığı için yaklaşık 3 milyon nüfuslu başkent işgal edilemedi.
Ukrayna'nın şiddetli direnişi savaşın çok erken safhalarında başlamıştı. Üst düzey bir ABD savunma yetkilisi 28 Şubat'ta Ukrayna'nın Kiev çevresinde "çok sert ve çok etkili bir savunma" yaptığını ve bunun da Rus ilerleyişini yavaşlattığını söyledi.
Business Insider'da yer alan bir habere göre, ABD ve Batılı devletlerin istihbarat teşkilatları, Kiev'in Rusya'nın saldırısına çok uzun süre dayanamayacağını değerlendirmişti, ancak Ukrayna güçleri bunu savuşturdu ve son aylarda kuzeydoğu ve güney Ukrayna'daki iki karşı saldırıda binlerce kilometrekarelik alanı geri alarak Moskova'yı şaşkına çevirdi.
RUS TEÇHİZATI UKRAYNA ORDUSUNA TERK EDİLDİ
Ukrayna'nın yaz sonunda kuzeydoğu Harkov bölgesinde sürpriz karşı saldırısı Rusya'yı şaşırttı ve ele geçirilen binlerce kilometrekarelik alanı Ukrayna'nın geri alması büyük bir geri saldırının başlangıcı oldu.
Ukrayna saldırısının çabukluğu, Rus güçlerinin mevzilerden uzaklaşırken geride çok sayıda silah ve mühimmat bırakmasına neden oldu.
Rus ordusu tarafından terk edilen silah ve mühimmat, Ukrayna'nın azalan ateş gücünün geri kazanmasına yardımcı oldu, ancak geride o kadar çok teçhizat kaldı ki, Ukrayna kuvvetleri hepsini idare etmek için mücadele etmek zorunda kaldı.
İngiliz Savunma Bakanlığı, o sırada bazı Rus birliklerinin "bariz bir panik içinde kaçtığını" ve geride çok sayıda "yüksek değerli ekipman" bıraktığını söyledi.
ASKERİ UZMANLAR: HASSAS MÜHİMMAT STOKUNU ERİTEN RUS ORDUSU SALDIRILARI SÜRDÜREMEYEBİLİR
Son aylarda Rusya, Ukrayna'nın sivil altyapısını hedef alan füze ve İHA saldırıları başlattı, ancak bu saldırılar Moskova'nın uzun menzilli hassas mühimmat stoklarını tüketti.
Askeri uzmanlar ve yetkililer, bu tür saldırıların "Rusya'nın sınırlı askeri yetenekleri" için sürdürülebilir olmadığını ve Ukrayna'nın gücünü kırmasının pek olası olmadığını söyledi.
Üst düzey ABD istihbarat yetkilileri, Rusya'nın cephanesini çok hızlı tükettiğini söyledi. Yetkililer ayrıca, büyük miktarlarda topçu ve hassas güdümlü mühimmat kullanımının Moskova'yı ikmal için İran ve Kuzey Kore'den mühimmat almaya zorladığını belirtti.
İngiltere'nin BM daimî temsilcisi 9 Aralık'ta Rusya'nın "benzeri görülmemiş" askeri destek karşılığında İran'dan "yüzlerce" balistik füze almak istediğini ileri sürmüştü. Günler sonra, üst düzey bir ABD askeri yetkilisi, Rusya'nın yeni top mermileri ve roketlerinin tükenmekte olduğunu ve daha eski, daha az güvenilir mühimmatları kullanmak zorunda kalabileceğini iddia etmişti.
PUTİN, UKRAYNA'NIN ARKASINDAKİ BATI DAYANIŞMASINI HAFİFE ALDI
Putin'in en önemli hatalarından biri, Batı'nın Ukrayna'nın arkasındaki Batı birliğini hafife almasıydı.
NATO ve Avrupa Birliği, Ukrayna'ya askeri ve insani yardım sağlama ve Rusya'ya karşı kapsamlı yaptırımlar uygulama konusunda nispeten birleşmiş durumda.
İşgal ayrıca, diğer Avrupa ülkeleri gibi artık güvenliklerinden daha fazla endişe duyan İsveç ve Finlandiya'yı bünyesine katması beklenen NATO'nun genişlemesi için bir fırsat yarattı.