Tepki çeken karar: İsveç boz ayı katliamına hazırlanıyor

Tepki çeken karar: İsveç boz ayı katliamına hazırlanıyor

İsveç'te yaklaşık 500 boz ayının avlanmasına izin verilmesi, doğa koruma derneklerinin tepkisine neden oldu. Uzmanlar, bu yüksek avlanma oranlarının yırtıcı hayvan popülasyonlarını tehdit ettiğini ve Avrupa'daki koruma yasalarını ihlal edebileceğini belirtiyor.

İsveç, yıllık ayı avı sezonunun başlamasıyla birlikte ülke genelinde 500'e yakın boz ayının avlanmasına izin verdi. Bu sayı, İsveç’teki boz ayı nüfusunun yaklaşık %20’sine denk geliyor ve uzmanlar, bu oranın yırtıcı hayvan popülasyonları üzerinde tehlikeli bir etki yaratabileceği konusunda uyarıyor. Verilere göre, 2008 yılında 3.300 civarında olan ayı nüfusu, bu yıl yapılacak avlarla birlikte 2.000’e düşecek.

Yüksek av izinleri, doğa koruma uzmanlarını endişelendirmiş durumda. İsveç Yırtıcı Hayvanlar Derneği Başkanı Magnus Orrebrant, bu durumu “tamamen bir katliam avı” olarak nitelendirerek eleştirdi. Orrebrant, “İsveç’te vahşi yaşam yönetimi, hayvanları korumak yerine öldürmeye dayanıyor,” dedi.

BİR ZAMANLAR YOK OLMA NOKTASINA GELMİŞTİ

Boz ayılar, 1920'lerde neredeyse yok olma noktasına gelmiş, ancak dikkatli bir yönetim sayesinde popülasyonları 2008'de zirveye ulaşmıştı. Ancak son beş yılda avlanma oranları hızla artarak geçtiğimiz yıl 722 ayının öldürülmesiyle rekor kırıldı. Bu yıl ise 486 ayının vurulması için lisans verildi ve tehlike oluşturduğu düşünülen ayıların da öldürülmesine izin verildi.

2022 yılında yürürlüğe giren bir yasa, yerel avcılık derneklerine yırtıcı hayvanların yönetimi konusunda daha fazla yetki verdi. Son yıllarda yüzlerce kurt ve vaşak da aynı şekilde avlanarak doğa koruma uzmanlarının endişelerini artırdı.

"DENGE İÇİN BUNU YAPIYORUZ"

İsveç Avcılık ve Yaban Hayatı Yönetimi Derneği’nin iletişim direktörü Magnus Rydholm, “Biz sadece İsveç hükümetinin vahşi yaşam politikasını uyguluyoruz. Bu, insanlar ile büyük yırtıcılar arasında denge sağlamaktan ibaret,” diyerek avların gerekli olduğunu savundu. Ancak bazı avcılar bile ayı popülasyonunun hızla azalmasından endişe duyuyor. Kuzey İsveç’teki bir avcı olan Anders Nilsson, “Av camiasında çok fazla ayının öldürülmesinden endişe duyanlar var,” dedi.

Eğer avlanma bu hızla devam ederse, İsveç, 1.400 ayılık asgari popülasyon sınırına yaklaşabilir. İsveç Çevre Koruma Ajansı, bu sayının altında bir ayı nüfusunun sürdürülebilir olmayacağı konusunda uyarıda bulunuyor.

AVRUPA'DA KORUMA ALTIDAKİ TÜRLER ARASINDA YER ALIYOR

Boz ayılar Avrupa'da “kesin olarak korunan türler” arasında yer alıyor ve doğa koruma uzmanları, İsveç’in yüksek av kotalarının AB habitat direktifini ihlal ettiğini savunuyor. AB yasalarına göre, koruma altındaki türlerin kasıtlı olarak avlanması veya öldürülmesi yasaklanmış durumda. Ancak kamu güvenliği, tarım ya da doğal flora ve faunayı koruma gibi sebeplerle bu yasak kaldırılabiliyor.

Doğa koruma dernekleri, daha büyük bir boz ayı nüfusunun İsveç'i ekolojik turizm açısından daha cazip hale getirebileceğini ve av lisanslarının satılmasından elde edilen gelirden daha fazla kazanç sağlayabileceğini savunuyor. Orrebrant, “Avcılar çok fazla geyiği öldürdüğü için şimdi ayılar da bu durumdan zarar görüyor,” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN