Son seçimlerden bu yana 5’inci kez! Güney Afrika'nın o kentinde belediye başkanlığı yine el değiştirdi

Son seçimlerden bu yana 5’inci kez! Güney Afrika'nın o kentinde belediye başkanlığı yine el değiştirdi

Güney Afrika Cumhuriyeti'nin en büyük kenti Johannesburg'ta 2021 yılında yapılan yerel seçimlerden bu yana belediye başkanlığı 5’inci kez el değiştirdi. Son değişimde, başkanlığa iktidar partisi ANC’den Dada Morero getirildi.

Güney Afrika Cumhuriyeti'nin ticaret, ekonomi ve nüfus açısından en büyük metropolü Johannesburg'un belediye başkanlığına iktidar partisi Afrika Ulusal Kongresinden (ANC) Dada Morero getirildi.

Müslüman azınlığın partisi Al Jama'ah'tan Belediye Başkanı Kabelo Gwamanda'nın görevinden istifa etmesinin ardından belediye meclisinde yapılan oylamada, ANC'nin adayı Morero belediye başkanı seçildi.

Bu oylamada muhalefet partisi Ekonomik Özgürlük Savaşçıları (EFF) tarafından da desteklenen Morero'nun tek rakibi, ANC'nin iktidar ortağı Demokratik İttifakın (DA) adayı Belinda Kayser-Echeozonjoku oldu.

İLK BAŞKAN GENSORUYLA GİTMİŞTİ

Böylece, Johannesburg Belediye Başkanlığı koltuğu, 2021 yerel seçimlerinden bu yana beşinci kez el değiştirmiş oldu. 2021 seçimlerinde hiçbir partinin tek başına çoğunluğu sağlayamaması üzerine kurulan koalisyonun desteğiyle, Johannesburg'un ilk siyahi kadın belediye başkanı seçilen DA'lı Mpho Phalatse, 30 Eylül 2022'de gensoruyla görevden alınmıştı.

Belediye meclisi tarafından Phalatse'nin yerine seçilen ANC'li Dada Morero ise Johannesburg Yüksek Mahkemesi'nin Phalatse'yi göreve iade etmesi sebebiyle bu pozisyonda ancak 25 gün kalabilmişti.

Phalatse'nin tam 3 ay süren ikinci dönemi, 26 Ocak 2023'te bir başka gensoru önergesiyle görevden alınmasıyla son bulunca, ANC ve EFF'in de desteğiyle Al Jama'ah adayı Thapelo Amad göreve getirilmişti.

Amad'ın 3 aya yakın sürdürdüğü görevinden istifa etmesinin ardından göreve gelen aynı partiden Gwamanda, ANC ve EFF'in baskıları sonucu 13 Ağustos'ta istifa etmişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN