Hırvatistan'da sene başından beri yasa dışı göçte bir önceki yıla göre yüzde 140 oranında artış oldu. Hırvat Sınır Güvenliği tarafından yapılan açıklamaya göre Schengen Bölgesi'ne katılmasından dokuz ay sonra 54 bin 500'den fazla kişinin Hırvatistan sınırını yasa dışı yollardan geçtiği duyuruldu. AB'nin en uzun kara sınırına sahip ülkesi olma özelliğine sahip Hırvatistan, kaçak göçmenlerin yeni güzergahı oldu.
Hırvatistan, Schengen Bölgesi'ne katılmasından dokuz ay sonra yasa dışı göçte bir önceki seneye oranla yüzde 140'lık bir artış yaşandığını açıkladı.
Euronews'in haberine göre, Hırvat Sınır Güvenliği tarafından yapılan açıklamaya göre sene başından beri 54 bin 500'den fazla kişinin Hırvatistan sınırını yasa dışı yollardan geçtiği duyuruldu.
Ocak 2023'te Schengen Bölgesi'ne dahil olan Hırvatistan bin 350 kilometre ile Avrupa Birliği'nın (AB) en uzun kara sınırına sahip ülkesi olma özelliğine sahip.
BALKAN ROTASINDA TERCİH EDİLEN YOLLARIN BAŞINDA
Zagrep yönetimi Balkanlar'daki AB üyesi olmayan komşularına sıkı sınır kontrolleri uygulanıyor. Fakat buna rağmen yasa dışı göç için kullanılan Balkan rotasında tercih edilen yolların başında geliyor.
SLOVENYA'DA DA YASA DIŞI GÖÇTE ARTIŞ OLMUŞTU
Yasa dışı göçte keskin artış yaşayan diğer bir AB ülkesi de Slovenya olmuştu. Yılın ilk 8 ayında 2022'nin aynı dönemine kıyasla yasadışı yollarla ülkeye girmeye çalışan göçmen sayısı neredeyse üç katına çıkmıştı.
Slovenya İçişleri Bakanı Bostjan Poklukar, birçok bölgede sınır kontrollerini sıkılaştırmak için acil bir plan olmadığını söylerken, "en kritik yerlerde" kontrollerin güçlendirildiğini belirtmişti.
ALMANYA POLONYA VE ÇEK CUMHURİYETİ İLE OLAN SINIR KONTROLLERİNİ ARTIRACAK
Son olarak Almanya da iltica başvurularının sayısındaki hızlı artışın yaşandığı bir dönemde yasa dışı göçle mücadele etmek için Polonya ve Çek Cumhuriyeti ile olan sınır kontrollerini artıracağını duyurdu.