Rusya'dan 'normalleşme' açıklaması: Türkiye Suriye'den çekilmeye hazır

Rusya'dan 'normalleşme' açıklaması: Türkiye Suriye'den çekilmeye hazır

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Türkiye'nin Suriye'den askerlerini çekmeye hazır olduğunu açıkladı. Lavrov, Türkiye-Suriye ilişkilerinin normalleşmesi için yakında yeni bir toplantı yapılacağını belirtti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye'nin Suriye'den askerlerini çekmeye hazır olduğunu ancak bu konuda henüz belirli şartlar üzerinde anlaşmaya varılmadığını ifade etti. Lavrov, Türkiye ve Suriye arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi için Rusya, İran, Türkiye ve Suriye’nin yakın gelecekte bir toplantı daha düzenlemeyi planladığını belirtti.

1kapak-002.jpg

Lavrov, Russia Today (RT) televizyonuna yaptığı açıklamada, geçtiğimiz yıl Türkiye ve Suriye arasındaki ilişkileri normalleştirme çabaları kapsamında, Rusya ve İran'ın da katılımıyla bir dizi toplantı gerçekleştirildiğini hatırlattı. Bu toplantılarda, Türk askerlerinin Suriye'den çekilmesi ve mültecilerin güvenli bir şekilde geri dönmesi gibi konuların ele alındığını ifade etti.

Rusya Dışişleri Bakanı, Türkiye'nin Suriye'den çekilmeye hazır olduğunu dile getirirken, bu adımın gerçekleşmesi için terör tehdidinin ortadan kaldırılması ve belirli parametrelerin üzerinde anlaşmaya varılması gerektiğini vurguladı. Lavrov, "Türk tarafı bu konuda hazır, ancak belirli detaylar üzerinde henüz mutabakat sağlanamadı" dedi.

Lavrov ayrıca, Suriye hükümetinin, Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesi için Türk askerlerinin Suriye’den tamamen çekilmesi gerektiği yönündeki taleplerini de dile getirdi.

ERDOĞAN: ESKİSİ GİBİ AİLECEK GÖRÜŞEBİLİRİZ

Geçtiğimiz dönemde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile ilişkileri normalleştirme yönünde adımlar atabileceğini belirtmişti. 2012 öncesinde olduğu gibi aileler düzeyinde de görüşmek istediğini söyleyen Erdoğan, Türkiye ile Suriye’nin geçmişte dostane ilişkiler içinde olduğunu ve bu duruma yeniden dönmeyi arzu ettiklerini ifade etmişti.

ESAD TÜRKİYE'NİN ÇEKİLMESİNİ ŞART KOŞMUŞTU

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ise Türkiye ile ilişkilerin yeniden tesis edilebilmesi için Türkiye’nin Suriye topraklarından çekilmesi ve teröre verdiği desteği durdurması gerektiğini vurgulamıştı. Esad, görüşmelerin başarıya ulaşması için güvenilir bir referans noktasına ihtiyaç olduğunu, bu nedenle de önceki toplantılardan sonuç alınamadığını belirtmişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN