Rusya Federal Meclisi, "terör örgütü" olarak tanımlanan gruplara yönelik yasakların mahkeme kararıyla geçici olarak askıya alınmasını sağlayan bir yasayı onayladı. Düzenlemenin, Taliban ve Suriye'deki HTŞ gibi gruplarla ilişkilerin normalleşmesini kolaylaştırması bekleniyor. Rusya lideri Putin, Taliban’ı Moskova’nın müttefiki olarak nitelendirirken, Çeçenistan lideri Kadirov, HTŞ’nin yasaklı listesinden çıkarılmasını talep etmişti.
Rusya Federal Meclisi, Moskova'nın "terör örgütü" olarak tanımladığı gruplara yönelik yasakların geçici olarak askıya alınmasını sağlayacak bir düzenlemeyi yasalaştırdı. Yeni düzenlemeye göre, mahkemeler, belirli durumlarda bir grubun terör örgütü statüsünü geçici olarak askıya alabilecek.
Yasanın, Afganistan'daki Taliban yönetimi ve Suriye'deki Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) gibi gruplarla ilişkilerin normalleşmesinin önünü açması bekleniyor. Özellikle Taliban ile diplomatik temasların artabileceği değerlendirilirken, Rusya’nın Suriye’deki HTŞ konusunda da adım atabileceği belirtiliyor.
TALİBAN İLE İLİŞKİLERDE YENİ DÖNEM
ABD öncülüğündeki güçlerin Ağustos 2021'de Afganistan'dan çekilmesiyle birlikte Taliban, ülkede kontrolü ele geçirmişti. Ancak Taliban hükümeti, şu ana kadar uluslararası toplumda hiçbir ülke tarafından resmen tanınmadı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, temmuz ayında yaptığı açıklamada Taliban'ın artık Moskova’nın "terörle mücadelede müttefiki" olduğunu ifade etmişti.
ÇEÇEN LİDER KADİROV'DAN HTŞ ÇAĞRISI
Öte yandan, Rusya'nın Müslüman nüfuslu bölgesi Çeçenistan’ın lideri Ramazan Kadirov, geçtiğimiz günlerde Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'a karşı savaşan HTŞ'nin, Rusya'nın yasaklı terör örgütleri listesinden çıkarılması gerektiğini söylemişti. Kadirov, bu adımın Suriye’deki barış sürecine katkı sağlayabileceğini savunmuştu.