Rusya ile Kuzey Kore arasında önemli anlaşma: Koşulsuz tam destek sözü

Rusya ile Kuzey Kore arasında önemli anlaşma: Koşulsuz tam destek sözü

Rusya Devlet Başkanı Putin, Kuzey Kore'yi 24 yıl sonra ilk kez ziyaret ederek Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un ile Pyongyang kentinde bir araya geldi. İki lider, Kapsamlı Stratejik Ortaklık Anlaşması imzaladı. Kuzey Kore lideri Rusya’ya "tam ve koşulsuz" destek sözü verdi. Putin ayrıca Kuzey Kore lideri Kim'i Moskova'ya davet etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Pyongyang'e giderek Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un ile görüştü. Pyongyang Uluslararası Havalimanı'nda yapılan resmi törenle Putin’i bizzat karşılayan Kim, geçen yıl Rusya'nın Vostochny Uzay Üssü'nde yaptıkları görüşmenin ardından Putin ile tekrar bir araya gelmekten memnuniyet duyduğunu belirtti.

tttttt.jpg

Putin de sıcak karşılama sebebiyle Kim’e teşekkür etti. Daha sonra Kim’in özel aracıyla birlikte Putin’in kalacağı Kumsusan Devlet Konuk Evi'ne gittiği belirtilen liderlerin burada sohbet ettiği ifade edildi.

'İLİŞKİLERİMİZ EŞİTLİK VE SAYGIYA DAYANIYOR'

Putin, görüşmelerin basına açık kısmında ikili ilişkilerin önemine değinerek, Rusya ve Kuzey Kore dostluğunun uzun yıllara dayandığını ifade etti. Rusya lideri “Ülkelerimiz arasındaki ilişki, eşitlik ve birbirimizin çıkarlarına karşılıklı saygı ilkelerine dayanıyor." ifadelerini kullandı.

Karşılıklı iş birliğini daha da geliştireceklerini belirten Putin, uzun vadeli ilişkilerin temelini oluşturacak yeni bir temel belge imzalayacaklarını ifade etti. Putin, Ukrayna meselesi dahil olmak üzere Kuzey Kore’nin Rusya'ya yönelik desteğine değer verdiklerini belirterek "Burada ABD ve müttefiklerinin Rusya'ya yıllardır dayatmaya çalıştığı hegemonik ve yayılmacı politikaya karşı mücadelemizi kastediyorum” ifadelerini kullandı.

77777.jpg

KİM'DEN RUSYA'YA KOŞULSUZ TAM DESTEK

Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un da Putin ile yaptığı görüşmenin önemine dikkat çekerek, “Stratejik öneme sahip olan ikili ilişkilerimiz en hızlı gelişim dönemine girdi ve geçen yüzyıldaki Kore-Sovyet Rusya ilişkileri dönemiyle bile kıyaslanamayacak derecede yüksek seviyeye ulaştı.” dedi.

Uluslararası arenada Rusya'nın dış politikasına destek verdiklerini ifade eden Kim, "Kuzey Kore hükümeti, güçlü bir Rusya Federasyonu'nun dünyadaki stratejik istikrar ve dengenin korunmasındaki önemli misyonunu ve rolünü takdirle karşılıyor” ifadelerini kullandı. Dünyadaki dengelerin değişken olduğunu ve giderek zorlaştığını kaydeden Kim, Rusya'nın kendi egemenliğini ve çıkarlarını korumak amacıyla Ukrayna'da sürdürdüğü özel askeri operasyonu desteklediklerini yineledi. Kim, "Bu kapsamda Rusya ve Rusya yönetimi ile stratejik bağımızı daha da güçlendirmeyi hedefliyoruz. Ayrıca Rusya'nın politikalarını tümüyle ve koşulsuz şekilde destekleyeceğiz." dedi.

STRATEJİK ORTAKLIK ANLAŞMASI

Öte yandan Kim ve Putin, görüşmelerinin ardından Kapsamlı Stratejik Ortaklık Anlaşması imzaladı. Anlaşmanın detayları hakkında bilgi veren Putin, “Bugün imzaladığımız anlaşma taraflardan birine yönelik bir saldırı durumunda karşılıklı yardımlaşmayı da içeriyor.” dedi. Putin, Kuzey Kore lideri Kim'i Moskova'ya davet etti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN