Pezeşkiyan, BRICS Zirvesi'nde konuştu: ‘ABD, doları küresel bir silah olarak kullanıyor

Pezeşkiyan, BRICS Zirvesi'nde konuştu: ‘ABD, doları küresel bir silah olarak kullanıyor

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Kazan'da düzenlenen BRICS Liderler Zirvesi'nde, ABD'nin doları diğer ülkeleri kontrol etmek için bir silah olarak kullandığını söyledi. BRICS ülkelerinin ulusal para birimlerini kullanarak doların gücünü zayıflatma potansiyeline sahip olduklarını belirten Pezeşkiyan,yaptırımlara karşı ortak mekanizmalar geliştirmeleri gerektiğine dikkat çekti.

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Rusya Federasyonu'na bağlı Tataristan Cumhuriyeti'nin başkenti Kazan'da 16'ncısı düzenlenen BRICS Liderler Zirvesi'nin dar kapsamlı toplantısında konuştu.

Pezeşkiyan, yaptığı konuşmada ABD'nin doları diğer ülkeleri kontrol etmek amacıyla bir "silah" olarak kullandığını, BRICS ülkelerinin ise ulusal para birimlerini kullanmayı kolaylaştıracak potansiyele sahip olduğunu vurguladı.

İran resmi haber ajansı IRNA'nın aktardığına göre, Pezeşkiyan, BRICS’in dünya ekonomisindeki yükselen rolüne dikkat çekti. BRICS ülkelerinin enerji, gıda ve diğer temel malların üretiminde ve tüketiminde önemli bir yere sahip olduğuna değinen Pezeşkiyan, bu ülkelerin ulusal para birimlerini kullanma konusunda ciddi avantajlara sahip olduklarını belirtti.

'YAPTIRIMLARA KARŞI ORTAK HAREKET ETMELİYİZ'

BRICS'e üye ülkelerin ekonomik ve ticari işbirliğinin arttırılması konusunda daha hızlı hareket etmeleri için ilgili kurumlarını yönlendirmelerini isteyen Pezeşkiyan, ekonomik yaptırımlara karşı ortak mekanizmaların kurulması gerektiğinin altını çizdi.

Pezeşkiyan, BRICS bünyesindeki Yeni Kalkınma Bankası'nın (NDB) önemini vurguladı ve bankanın güçlendirilmesi gerektiğini belirtti. Pezeşkiyan, BRICS bünyesinde kurulan Yeni Kalkınma Bankası'nın (NDB) güçlendirilmesi, yeni üyeler kabul edilerek sermaye artırımı yapılması, böylelikle üye ülkelerin altyapı çalışmalarına destek olunması gerektiğini kaydetti.

Dünyanın önde gelen gelişen ekonomilerinin oluşturduğu Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti gibi ülkelerin yanı sıra bu yıl İran, Mısır, Etiyopya ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) katılmasıyla üye sayısı 9'a çıkan BRICS, Ukrayna Savaşı'nın ardından Batılı ülkelerin Rusya'ya yönelik yaptırımları nedeniyle son yıllarda daha fazla gündeme geliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN