Myanmar'da depremzedeleri bekleyen yeni tehlike: Muson yağmurları kayıpları ve hastalıkları artırabilir

Myanmar'da depremzedeleri bekleyen yeni tehlike: Muson yağmurları kayıpları ve hastalıkları artırabilir

Myanmar’da binlerce kişinin ölümüyle sonuçlanan şiddetli depremlerin ardından, yaklaşan muson mevsiminin depremzedeler için yeni tehlike olduğu bildirildi. Uzmanlar, yağmurların kayıpları ve hastalıkları artıracağını ifade etti.

Myanmar'ın Sagaing bölgesinde 28 Mart'taki 7,7 ve 6,4 büyüklüğündeki iki depremin ardından, halkı yaklaşan muson mevsimi tehlikesi bekliyor.

Can kaybının 3 bin 85, yaralı sayısının ise 4 bin 715'e ulaştığı ülkede kurtarma çalışmalar sürerken, insani yardım kuruluşları, yaklaşan muson mevsiminin durumun kötüleşmesine yol açabileceğini belirterek harekete geçilmesi çağrısı yapıyor.

‘EKİPLER YETERSİZ’

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC) Sözcüsü Tommaso Della Longa, "Bir tür domino etkisi var. Düzgün sığınak, su, temizlik ve sağlık desteği olmadığında sağlık sorunları olabilir. Bu nedenle bunun en büyük öncelik olduğunu söylüyoruz" dedi.

Depremzedelerin enkazdan kurtarılması için ekiplerin yetersiz olduğunu kaydeden Della Longa, sığınma ve diğer basit hizmetlerin olmamasının kurtulanlar için risk teşkil ettiğini vurguladı.

Della Longa, "Muson tehlikesi çok büyük. İnsanların güvenliğini sağlamak gerekiyor" diyerek, Myanmar'ı daha önce vuran siklon, tayfun ve sellerle mücadelenin, sığınakların bu doğa olayları için yeterli olmadığını gösterdiğine işaret etti.

"Muson'un şiddetini tahmin edemiyoruz ancak deneyimlere göre bu tür geçici sığınaklar, insanları güvende tutmak için yeterli değil" ifadesini kullanan Della Longa, köprüler ve yolların yok olması, kamu hizmetlerinin durması gibi lojistik sorunların kurtarma ve yardım çalışmalarını engellediğini dile getirdi.

‘YARAYA TUZ BASAR’

Plan International isimli yardım kuruluşunun Küresel İnsani Yardım Direktörü Unni Krishnan da ülkede halihazırda vahim olan insani koşullar göz önüne alındığında, muson mevsiminin zaten hassas durumu daha da kötüleştireceğini söyledi. Krishnan, zaten deprem gibi bir felaket yaşayan toplumun, şimdi de bunun etkileriyle uğraştığını ifade ederek, "Sonra üzerine yağmurlar geliyor. Halihazırda sel değil, sadece yağmurlar bile su kaynaklı hastalıklara yol açabilir" dedi.

Yağmurların ardından siklon ve sellerin geldiğine işaret eden Krishnan, bunun "aynı yaraya tuz basmak" gibi olduğunu, Myanmar halkının zaten karşılanmamış ihtiyaçlarını daha da artıracağını vurguladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN