Mısır Cumhurbaşkanı Sisi Türkiye'ye geliyor

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi Türkiye'ye geliyor

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi'nin 4 Eylül'de Türkiye'ye yapacağı resmi ziyarette, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları ve Orta Doğu'daki artan gerilim ele alınacak. Görüşmelerde, Türkiye-Mısır ilişkilerinin geliştirilmesine yönelik adımlar da değerlendirilecek.

12 yıl aradan sonra Mısır’dan Türkiye’ye Cumhurbaşkanı düzeyinde gerçekleştirilecek olan bu önemli ziyaret, Ortadoğu’daki siyasi dengeleri yakından ilgilendiriyor. Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi’nin çarşamba günü Ankara’da olması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daveti üzerine gerçekleşecek ziyaret kapsamında, Sisi Beştepe’de resmi törenle karşılanacak. İki lider arasında yapılacak baş başa görüşmede, Ortadoğu’daki son gelişmeler ve İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları başta olmak üzere birçok kritik mesele masaya yatırılacak. Görüşmede ayrıca, Türkiye’nin Mısır üzerinden Gazze’ye yaptığı insani yardımların arttırılmasına yönelik çabalar ve bu yardımların bölgedeki insanlık krizine çözüm getirebilecek potansiyeli de ele alınacak.

İki liderin gündeminde İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırıları ve bu saldırıların bölgede yol açabileceği olası gerilimler de bulunuyor. Ayrıca, İran’ın bu gelişmelere olası tepkisi ve Ortadoğu’da artan gerilim de görüşmelerde önemli bir yer tutacak.

YÜKSEK DÜZEYLİ STRATEJİK İŞ BİRLİĞİ KONSEYİ’NİN İLK TOPLANTISI

Ziyaretin en önemli başlıklarından biri de Türkiye-Mısır Yüksek Düzeyli Stratejik İş Birliği Konseyi’nin cumhurbaşkanları başkanlığında yapacağı ilk toplantı olacak. Bu toplantıda iki ülke arasında 10 milyar dolara yaklaşan ticaret hacminin 15 milyar dolara çıkarılması hedefi doğrultusunda işbirliğinin artırılması üzerine müzakereler yapılacak. Ticaretin yanı sıra, savunma alanında da önemli anlaşmaların gündeme gelmesi bekleniyor.

Savunmanın yanı sıra, turizm, ulaştırma ve enerji gibi stratejik alanlarda işbirliğinin geliştirilmesi, yeni adımların atılması ve bu doğrultuda anlaşmaların imzalanması da bekleniyor. Bu alanlarda atılacak adımlar, iki ülke arasındaki ilişkilerin yeniden güçlendirilmesine yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

TÜRKİYE-MISIR İLİŞKİLERİNDE KOPMA VE YENİDEN YAKINLAŞMA

Türkiye ile Mısır arasındaki diplomatik ilişkiler, 2013 yılında Mısır’daki askeri darbe sonrası kopma noktasına gelmişti. Sisi’nin, Mısır’ın seçimlerle iş başına gelen ilk lideri Muhammed Mursi’yi 3 Temmuz 2013’te askeri darbeyle devirmesi, Türkiye’nin sert tepkisine neden olmuştu. Türkiye, o dönemde Sisi’nin darbesine en sert tepki gösteren ülkelerden biri olmuş ve bu tutumunu uzun süre sürdürmüştü.

Ancak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2024 yılı Şubat ayında Kahire’ye yaptığı ziyaret sonrasında ilişkilerde yeni bir sayfa açıldı. Bu ziyaret, iki ülke arasında uzun süredir devam eden gerginliği yumuşatarak, ilişkilerin normalleşmesine zemin hazırladı. Mısır’dan Cumhurbaşkanı düzeyinde Türkiye’ye son ziyaret, 2012 yılında dönemin Mısır lideri Muhammed Mursi tarafından gerçekleştirilmişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN