Rusya Dışişleri Balanı Lavrov, Suriye'de son 10 yıldır siyasi sürecin frenlendiğini ve değişiklikten kaçınıldığını söyledi. Ülkede Esad rejimi 13 yıllık iç savaşın ardından 1 ay önce devrildi ve yeni bir yönetim kuruldu. Lavrov iyileştirme girişimlerinde yararlı olmak istediklerini vurguladı, "Orta Doğu’dan ayrılmıyoruz." dedi.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rus diplomasisinin 2024 yılı değerlendirmesini yaptı. Suriye'deki gelişmelerin üstünde duran Lavrov, yine ABD'yi suçladı, petrol yatakları nedeniyle ülkenin doğusunu işgal ettiğini savundu. Lavrov, daha önce Şam yönetimiyle Anayasa Komitesi'nin tekrar çalışması konusunda irtibata geçtiklerini ancak sonucun olumsuz olduğunu, şimdi yaşananların ardından ise Orta Doğu'dan ayrılmayacaklarını söyledi.
'ABD YAPTIRIMLARI SURİYE'Yİ BOĞDU'
"Orta Doğu’dan ayrılmıyoruz. Suriye’de bazı olaylar yaşandı. Bunun nedeni de 10 yıl içinde siyasi sürecin frenlenmesi. Bir şey değiştirmeme isteği vardı." diyen Rus Bakan, "Şam yönetimi, komitenin çalışmasını ve bazı anlaşmalara varmasını pek istemedi. Terörist olmayan muhalif güçlerle iktidarı paylaşmak istemediler. Siyasi süreçte yavaşlama yaşandı. Bununla birlikte sosyal sorunlar yaşanmaya başladı ve durum kötüleşti. ABD’nin yaptırımları Suriye’nin ekonomisini boğdu." şeklinde konuştu.
ABD'nin Suriye'nin doğusundaki toprakları işgal ettiğini söyleyen Lavrov, "Bu bölgede petrol yatakları bulunuyor. Elde edilen kaynaklar, Suriye’nin kuzey doğusundaki ayrılıkçı unsurları desteklemek için kullanılıyor." iddiasını öne sürdü.
'TÜRKİYE, KÜRT DEVLETİNE İZİN VERMEZ'
Suriye'deki Kürtlere "Şam ile köprü kurulmasını" teklif ettiklerini hatırlatan Lavrov, Türkiye ve Irak'ın bir Kürt devletine izin vermeyeceğini yineledi:
"Onlar bunu istemedi. Onlar, orada Amerikalıların olacağını ve yarı devlet kuracağını söylüyordu. Onlara şunu hep anlatmaya çalıştık: Türkiye ve Irak, Kürt devletinin kurulmasına izin vermeyecek. Kürtlerin haklarının Suriye, Irak, İran ve Türkiye’de istişare edilmesinden ve korunmasından yana yaklaşım sergiledik. Bir taraftan Şam, diğer yandan Kürtler müzakere etmek istemiyordu."
Suriye'de 8 Aralık'ın ardından Heyet Tahrir el-Şam fiili yönetimi ele aldı ve yeni bir hükümet kuruldu. Lavrov, Rusya'nın Şam Büyükelçiliği'nin faaliyetlerinin devam ettiğini, yeni yönetim ile temasların sürdüğünü belirtti.
'TÜRK MESLEKTAŞIMLA GÖRÜŞTÜM'
Rusya Dışişleri Bakanı, "Suriye'deki durumun iyileştirilmesi yönündeki girişimlerde yararlı olmak istiyoruz. Bunun için Suriye’deki tüm siyasi, etnik, dini güçler ve tüm dış güçlerin katılımıyla kapsamlı diyaloğa ihtiyaç var. Türk ve Körfez ülkelerinden meslektaşlarla görüştüm. Onlar, bu sürece Rusya, Çin, İran’ın dahil edilmesinden yana. Buna açığız." yorumunu yaptı.