Ukrayna ordusunun Kırım’ı Herson’a bağlayan Chonhar karayolu köprüsünü uzun menzilli İngiliz Storm Shadow füzeleriyle vurduğu belirtildi. Rusya’nın ‘Kırım kapısı’ olarak adlandırdığı karayolu köprüsü, Kırım’dan güneydeki cephe hattına giden en kısa yol olarak biliniyor.
Rusya’nın ilhak ettiği Herson bölgesine atadığı Vali Vladimir Saldo sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Ukrayna ordusunun Kırım’ı Herson’a bağlayan Chonhar karayolu köprüsünü füzelerle vurduğunu belirtti. Köprüde hasar meydana geldiğini aktaran Saldo, can kaybı olmadığını ifade etti. Saldo, Ukrayna’nın saldırıda ilk belirlemelere göre İngiltere’nin gönderdiği Storm Shadow füzelerini kullanmış olabileceğini kaydetti. Saldo, “Kievli teröristler, Herson sakinlerini sindirmek ve halk arasında panik oluşturmak istiyor, ancak başaramayacaklar. Köprüyü nasıl hızlı bir şekilde tamir edeceğimizi biliyoruz. Kısa sürede köprüden araç geçişi yeniden sağlanacak. Düşmanın her hareketine bir cevabımız var.
Herson bölgesi ile Kırım arasındaki bir bağlantı noktası çalışmaya devam ediyor. Araç trafiği için geçici olarak alternatif bir rota düzenlendi” ifadelerini kullandı. Rusya’nın “Kırım kapısı” olarak adlandırdığı karayolu köprüsü, Kırım’dan güneydeki cephe hattına giden en kısa yol olarak biliniyor. Aynı zamanda, Rusya sınırından güney Ukrayna boyunca Kırım’a uzanan kıyı yolu üzerinde yer alan işgal altındaki Melitopol kentine önemli bir bağlantı.
Rusya karayolunu Kırım’a giden bir kara köprüsü olarak kullanıyor ve Melitopol’un Ukrayna’nın bu ayın başlarında güneydeki Zaporijya bölgesinde başlayan karşı saldırısının hedeflerinden biri olduğu düşünülüyor. Rus güçleri 2014’te Kırım yarımadasını Ukrayna’dan ele geçirdi ve ardından geçen yıl Şubat ayında Ukrayna’nın güney kıyı bölgesini de işgal etti. Ekim ayında, Başkan Vladimir Putin’in “terör eylemi” olarak adlandırdığı, Kırım’ı Rusya’ya bağlayan Kerç köprüsünde meydana gelen patlamada en az üç kişi ölmüştü.
Geçen sonbaharda Ukrayna, Dnipro nehrinin kuzeyindeki Herson bölgesini yeniden ele geçirmişti. Ukrayna’nın karşı saldırısında şimdiye kadar sekiz köyün geri alındığı açıklanırken, bu ilerleme ‘yavaş’ olarak kabul ediliyor. Rus kuvvetleri ise, gece Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’in memleketi Kryvyih Rih’in bir yerleşim bölgesi ve güneydeki Odesa limanı da dahil olmak üzere Ukrayna şehirlerini hedef almaya devam etti.
Zelenskiy dün yaptığı açıklamada Ukraynalılara, istihbarat servislerinin Rusya’nın geçen yıl geniş çaplı işgal sırasında ele geçirilen Zaporijya nükleer santraline “terör saldırısı senaryosu” hazırladığı bilgisini aldıklarını söyledi. Kremlin, iddiayı “başka bir yalan” olarak hemen reddetti. Reaktörleri soğutmak için kullanılan kanaldaki su seviyeleri, Kahovka barajının yıkılmasından bu yana azalmış durumda.