AB, İngiltere ve ABD'den sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kapalı Maraş açıklamalarına bir tepki de Mısır'dan geldi. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Maraş'ın kısmi olarak açılıp statüsünün değişmesinden derin endişe duyulduğu belirtildi.
Kahire yönetimi de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kapalı Maraş'ın statüsü ile ilgili sözlerine tepki gösterdi.
Mısır Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Mısır'ın Maraş'ın kısmi olarak açılıp statüsünün değişmesinden derin endişe duyduğu, bunun Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) ilgili kararlarına aykırı' olduğu belirtildi.
"TEK TARAFLI EYLEMDEN KAÇININ"
Açıklamanın devamında, Mısır'ın bu konuda BMGK'nin kararlarına bağlı kalınması, durumu daha da karmaşıklaştıracak ve gerilimi artıracak tek taraflı eylemlerden kaçınılması çağrısı yaptığı ifade edildi.
Kıbrıs sorununun uluslararası meşruiyet kararlarına uygun olarak kapsamlı bir çözüme kavuşturulması gerektiği de vurgulandı.
RUM YÖNETİMİ ŞİKAYET ETTİ
Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kapalı Maraş ile ilgili açıklamalarına tepki gösteren Rum kesimi, konuyu BM Güvenlik Konseyi'ne de taşıdı. Dışişleri Bakanı Nikos Christodoulides "Bu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarının açık bir ihlalidir ve müzakereleri yeniden başlatma çabalarını olumsuz etkileyecektir" dedi.
HANGİ ÜLKELER TEPKİ GÖSTERDİ?
AVRUPA BİRLİĞİ
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın Maraş ile ilgili açıklamalarından derin endişe duyduğunu belirterek bunun "Maraş'ın statüsünü değiştirmeye yönelik tek taraflı ve kabul edilemez bir karar olduğunu" söylemişti.
Borrell, açıklamasında "AB, uluslararası hukuka aykırı tek taraflı eylemlerden ve yeni provokasyonlardan kaçınılması gerekliliğinin bir kez daha altını çizmektedir" ifadelerini kullanmıştı.
İNGİLTERE
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Maraş sözlerine tepki gösteren İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab "Birleşik Krallık, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Maraş'ın kapalı alanının yüzde 3,4'ünü oluşturan bir bölgenin yeniden açılması ve yeniden yerleşimine ilişkin yaptığı açıklamaları için derin endişe duymaktadır" ifadelerini kullanmıştı.
ABD
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Kıbrıs'ta Maraş'ın statüsünün değiştirilmesine yönelik açıklamaları kınamıştı:
"Kıbrıs Türk lideri Ersin Tatar ve Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Maraş’ın bazı bölümlerinin Kıbrıslı Türkler’in kontrolüne devretme yönündeki açıklamalarını kınıyoruz. Bu girişim, Maraş’ın kontrolünü Birleşmiş Milletler'e bırakan 550 ve 789 no’lu BM kararlarına tamamen aykırıdır."
YUNANİSTAN
Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Kapalı Maraş ile ilgili "Türk tarafının açıklamaları, yeni bir 'oldu-bitti' yaratmaya, Kıbrıs'ı yeniden birleştirme umudunu kesin olarak gömmeye çalışıyor" yorumunda bulunmuştu.
ERDOĞAN'DAN İKİNCİ AÇIKLAMA
Peş peşe gelen tepkilerin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün bayramlaşma programında Kapalı Maraş ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Erdoğan, Maraş açılımının, bir barış projesi olduğunu ve konuya da böyle bakılması gerektiğini söyledi. Tüm adımların şeffaf şekilde, uluslararası hukuk temelinde atıldığını vurgulayan Erdoğan, şöyle konuştu:
"Ada'daki iki halkın da yararına olacak bu girişimin kara propagandaya malzeme yapılması da nafiledir. Mağduriyetlerin giderilmesi amacıyla çıkılan bu yolda, Kıbrıs Türk makamlarını desteklemeye devam edeceğiz. Şunu inanarak söylüyorum, Türk tarafı Ada'da ve bölgede barış ve istikrar için çaba gösteren tek taraftır.
Güney'in böyle bir derdi yok. Garantör ülke olarak maalesef Yunanistan'ın böyle bir derdi yok. Yine garantör ülke olarak İngiltere'nin de böyle bir derdi yok. Bunun dışındaki ülkelere baktığımızda, başta ABD olmak üzere onların da böyle bir derdi yok.
İşte bugün bizim bu konuşmamızın haberini almış olacaklar ki onlar da hemen Miçotakis'in önderliğinde ne kadar Türkiye düşmanı varsa onlarla böyle bir toplantıyı düzenlediler. Kim nerede ne yaparsa yapsın, biz bunların karşısında dimdik duracağız."