İran'ın Erbil'e yönelik füze saldırısının, İsrail'e bir misilleme olduğu iddia edildi. İstihbarat yetkililerine göre geçen ay, İsrail, İran'ın İHA fabrikasına, üslerini Irak'ta konuşlandırarak saldırdı.
İran'ın hafta sonu Irak'a füze saldırısında bulunmasının yankıları dünya kamuoyunda sürerken yeni bir iddia ortaya atıldı. Yetkililer, saldırının, geçen ay İran'da bir İHA fabrikasına gizlice hava saldırısında bulunan ve saldırı üslerini Irak'ta konuşlandıran İsrail'e misilleme olduğunu söylüyor.
Yetkililere göre, İran'da İHA tesisine yapılan saldırı, İHA'ları yolda durdurmaktansa tesisi imha etmenin İsrail için daha kolay olduğunu gösteriyor. İstihbarat yetkililerine göre, İran İHA'ları, İsrail'in yanı sıra Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve geçen Ekim ayında Suriye'deki bir ABD üssüne karşı sayısız saldırıda kullanıldı.
'İRAN, CEZA ALMAYACAĞINDAN EMİN'
The New York Times'ın aktardığına göre; İran'ın, Irak'ın Erbil kentine Pazar günü yaptığı füze saldırısı, İsrail saldırılarına cevap verme konusunda da daha agresif ve açık bir politikası olduğunu yansıtıyor: İran'a atfedilen önceki saldırıların çoğunun aksine İran, derhal sorumluluğu üstlendi ve bu, ülkenin ceza almadan saldırı düzenleyebileceği konusunda kendine güvenini gösteriyor.
İsrail ve İran yıllardır, her iki tarafın da istemediği doğrudan bir savaşı önlemek için eylemlerini kısa, sınırlı ve tamamen gizli olmasa da en azından inkar edilebilir tutarak büyük ölçüde örtülü bir savaşa girişti. Ancak son saldırıların gösterdiği üzere her iki taraf da bu sınırları test etmeye istekli.
İHA'lara veya uzaktan kumandalı uçaklara artan bağımlılığın bir işareti olarak, İsrail'in geçen ay İran'daki tesisine yaptığı saldırı, İHA'lar tarafından gerçekleştirildi.
'12 ŞUBAT'TA İRAN'IN ANA ÜRETİM TESİSİNE SALDIRDI' İDDİASI
Operasyon hakkında bilgi veren üst düzey bir istihbarat yetkilisi, 12 Şubat'ta İran'ın Kirmanşah yakınlarındaki tesisinde altı intihar helikopterinin infilak ettiğini söyledi. Hassas istihbarat konularını tartışırken kimliğinin açıklanmamasını isteyen yetkili, tesisin İran'ın ana üretim tesisi olduğunu ve askeri insansız hava araçları için depolama tesisi olduğunu belirterek İsrail saldırısının düzinelercesini yok ettiğini bildirdi.
İranlı yetkililer, tesisin insansız hava araçları için kullanıldığını doğrulamadı ve burayı yalnızca İran'ın dış askeri faaliyetlerinin çoğunu yürüten paramiliter güç olan İslam Devrim Muhafızları Kolordusu'nun üssü olarak nitelendirdi.