İsrail lideri Netanyahu’nun partisinden bir milletvekili, Mescid-i Aksa’nın bulunduğu alanın Yahudi ve Müslümanlar arasında bölünmesine yönelik bir plan önerdi. Tartışma yaratan öneri, Filistinliler arasında endişelere yol açtı.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Likud Partisi’nden milletvekili Amit Halevi, İbranice yayınlanan Zeman Israel gazetesine verdiği röportajda, Mescid-i Aksa’nın bulunduğu 37 dönümlük alanın ikiye bölünerek Mescid-i Aksa'nın da içinde olduğu alanı Müslümanlara, geri kalanının ise Yahudilere bırakılmasını sağlayacak bir öneri sundu.
‘ÜRDÜN ELİNİ ÇEKSİN’
Middle East Eye’da yayınlanan habere göre, Halevi ayrıca, Ürdün'ün Mescid-i Aksa üzerindeki otoritesinin ve kontrolünün kaldırılmasını önerdi. İngilizlerin Filistin mandası sırasında yapılan bir anlaşmayla, işgal altındaki Kudüs kentinde hem Müslüman hem de Hıristiyanların kutsal yerlerinin koruyuculuğu Ürdün'ün Haşimi kraliyet ailesine verilmişti.
İsrailli bakan Ben-Gvir’den Mescid-i Aksa'ya bir baskın daha: Kudüs’ün sahibi biziz
Halevi, “Orada namaz kılmaları, tüm Tapınak Dağı'nı Müslümanlar için kutsal bir yer yapmaz. Olmadı ve olmayacak. Kuzey ucunu alıp orada biz dua edeceğiz. Dağın tamamı bizim için kutsal ve Kubbet-üs Sahra, Tapınağın üzerinde durduğu yerdir. Rehberimiz bu olmalı. Dağın güneyinde camiler var ve buna saygı duyuyoruz. Orada namaz kılın ve bize de payımıza düşeni verin” ifadelerini kullandı.
Halevi ayrıca Yahudilerin Mescid-i Aksa'ya giden tek kapı olan güneybatı Fas Kapısı'ndan değil, diğer tüm kapılardan komplekse girmelerine izin verilmesini talep ederek Mescid-i Aksa'yı ziyaret eden Yahudilerin giriş prosedürlerini değiştirmeye çalışıyor.
Fanatik Yahudilere tepki yağıyor! Kudüs’te provokatif bayrak yürüyüşü
‘BÖLMENİN TEMELLERİ ATILIYOR’
Diğer yandan, uzun yıllardır İsrail işgali altında yaşayan Filistin halkı, yerleşimcilerin farklı kapılardan girmesine izin verilmesinin İsrail'in cami üzerindeki kontrolünü genişletme ve statükoyu değiştirme yönünde bir hareket sinyali verdiğinden endişe ediyor.
Önerilen planın, "bölgeyi bir din savaşının ocağına sürükleyeceğini" söyleyen Filistinliler tarafından öfkeyle karşılandı. Filistin'deki Kilise İşleri Yüksek Başkanlık Komitesi’nden yapılan açıklamada, planın "durdurulması" gerektiği kaydedildi. Filistinliler, 1990'larda El Halil'deki İbrahimi Camii'nin ikiye bölünmesi gibi, alanı Yahudi ve Müslümanlar arasında bölmek için temellerin atıldığından uzun süredir endişe duyuyor.