İran'da, zorunlu başörtüsü uygulamasını içeren "Tesettür Yasası", 13 Aralık'ta yürürlüğe girecek olması büyük tepki topladı. Reformist kesimler, yasayı halkla hükümet arasında çatışmaya yol açacağı gerekçesiyle eleştirirken, yasanın para ve hapis cezaları içermesi dikkat çekiyor.
İran'da, önümüzdeki günlerde yürürlüğe girmesi beklenen "Tesettür Yasası" ülkede büyük tepki topladı.
İran Meclisi ve Anayasayı Koruyucular Konseyi arasında uzun süredir görüşülen ve "aileyi desteklemek için iffet ve tesettür kültürünü teşvik etmeyi" amaçlayan yasa, 13 Aralık'ta yürürlüğe girecek. 72 maddeden oluşan yasa, başörtüsüne uymayanlara para ve hapis cezaları öngörüyor. Yasa ihlali durumunda, 71 dolar ile 2.350 dolar arasında değişen para cezaları uygulanacak. Para cezasını ödemeyenler için, devlet daireleri ve bankalardan hizmet alınamayacak, pasaport, araç ruhsatı ve ehliyet verilmesi engellenecek.
'ÜLKENİN GERÇEK SORUNLARINA ODAKLANIN'
Yasanın içeriği, dün kamuoyuna yansıdıktan sonra reformist kanattan da sert tepkiler aldı. İran'ın eski Yol ve Şehircilik Bakanı Abbas Ahundi, Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'a hitaben yazdığı mektupta, yasanın halk ile hükümet arasında büyük bir çatışmaya yol açacağını belirterek, Cumhurbaşkanı'ndan yasayı veto etmesini talep etti. Reformist Cephesi Sözcüsü Cevad İmam ise sosyal medyada yaptığı paylaşımda, "Tesettür ve iffet yasası gibi sembolik düzenlemeler yerine, ülkenin gerçek sosyal, ekonomik ve güvenlik sorunlarına odaklanın." şeklinde eleştirilerde bulundu.
Zorunlu başörtüsü kuralına karşı çıkan gösteriler, 13 Eylül 2022'de Mahsa Emini'nin polis nezaretinde hayatını kaybetmesinin ardından başlamış ve yaklaşık dört ay sürmüştü. Bu dönemde 500'den fazla kişi hayatını kaybetmişti. Olayların ardından, Tahran gibi büyük şehirlerde bazı kadınların, başörtüsüne uymayarak sokaklarda, alışveriş merkezlerinde, okullarda ve kamuya açık alanlarda gezdiği gözlemlenmişti. Bu durum, ülkedeki muhafazakar siyasetçilerin tepkisini çekmişti.