AB'den sonra İngiltere ile Türkiye, düzensiz göçle ortak mücadele kapsamında 'insan kaçakçılığı çetelerini çökertmek' için koordinasyonu geliştirecek yeni bir anlaşmaya imza attı. Anlaşma kapsamında Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde, yeni ve operasyonel bir birimin kurulması da öngörülüyor. İstihbarat paylaşımı da yapılacak anlaşma kapsamında Türkiye'den düzensiz şekilde İngiltere'ye gitmeye çalışan Türkiye vatandaşlarının iadesi de kolaylaştırılacak.
İngiltere ile Türkiye, düzensiz göçle ortak mücadele kapsamında 'insan kaçakçılığı çetelerini çökertmek' için koordinasyonu geliştirecek yeni bir anlaşmaya imza attı. Anlaşma kapsamında Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde, yeni ve operasyonel bir birimin kurulması da öngörülüyor.
Anlaşma yürürlüğe girdiğinde iki ülke arasında düzensiz göç konusunda istihbarat paylaşımı da hızlandırılacak. Anlaşmayla, Türkiye'den düzensiz şekilde İngiltere'ye gitmeye çalışan Türkiye vatandaşlarının iadesi de kolaylaştırılacak. Anlaşma, İngiltere Göç Bakanı Robert Jenrick'in geçen ay Türkiye'de, Avrupa'nın en işlek sınır geçiş noktası olan Kapıkule'deki Türkiye-Bulgaristan Sınır Kontrol Noktasına gerçekleştirdiği ziyaretin ardından geldi.
EKİPMAN TEDARİK ZİNCİRİ DE HEDEFTE
İki ülke arasında ayrıca, gümrük verileri, bilgi ve istihbaratın paylaşılmasını kolaylaştırma ve düzensiz göçte kullanılan lastik bot türü malzemelerin tedarik zincirini bozmaya yönelik ortak mücadele konusunda bir mutabakat zaptı da imzalandı.
İngiltere İçişleri Bakanı Suella Braverman anlaşmayla ilgili, "Daha önce de açıkça ifade ettiğim üzere, insan kaçakçılığı çetelerini çökertmek ve tekneleri durdurmak için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız" ifadelerini kullandı. Braverman, "Yakın bir dost ve müttefik olan Türkiye ile ortaklığımız, kolluk kuvvetlerimizin bu uluslararası sorun üzerinde birlikte çalışmasını ve küçük tekne tedarik zinciriyle mücadele etmesini sağlayacaktır" dedi.
GÖÇMENLERİN AVUKATLARI DA TAKİP ALTINA ALINACAK
İngiltere Göç Bakanı Robert Jenrick ise "İnsan kaçakçılığı çetelerini ve küçük tekne geçişlerini mümkün kılan malzemelerin üretimi ve tedarikini bozmak ve ortadan kaldırmak için yoğun bir şekilde istihbarat, insan ve teknoloji paylaşımında bulunacağız" ifadelerini kullandı.
Jenrick, "Yakın zamanda Avrupa, Kuzey Afrika ve hatta Türkiye'deki ortaklarımızla bir araya geldiğimde, artan işbirliğimizin tekneleri durdurma konusunda sağladığı faydaları ilk elden gördüm" diye ekledi. İngiliz hükümeti, "göçmenlerin göçmenlik sistemini istismar etmelerine yardımcı olan avukatlara karşı yaptırımların artırılması" amacıyla sektör kuruluşları ve kolluk kuvvetleriyle birlikte çalışacak yeni bir ekibin kurulduğunu da duyurdu.
MARAŞ DEPREMLERİNİN ARDINDAN ARTIŞ İDDİASI
İngiltere'de yapılan bir araştırma 2022'de toplam 1076 Türk vatandaşının İngiltere'ye botlarla Manş Denizi üzerinden geçmeye çalıştığını ortaya koymuştu. Bu yıl nisan ve temmuz ayları arasında ise bu sayının 1359’a çıktığı açıklandı. İngiliz basını, Maraş depremlerinin ardından Türkiye'den düzensiz göçle İngiltere'ye girmeye çalışanların sayısının arttığı iddialarına da yer verdi.