Hindistan, uzayda kenetlenme misyonu için ilk roketini fırlattı: SpaCeX görevi başarıyla gerçekleşti

Hindistan, uzayda kenetlenme misyonu için ilk roketini fırlattı: SpaCeX görevi başarıyla gerçekleşti

Hindistan Uzay Araştırma Ajansı (ISRO), Uzay Kenetlenme Deneyi (SpaDeX) misyonu kapsamında ilk roketini başarıyla fırlattı.

Hindistan, uzay araştırmaları alanında bir adım daha atarak, Uzay Kenetlenme Deneyi (SpaDeX) misyonu kapsamında taşıdığı iki uyduyla ilk roketini uzaya fırlattı. Hindistan basınındaki haberlere göre, SpaDeX roketi, Andra Pradeş eyaletindeki Satish Dhawan Uzay Merkezi'nden yerel saatle 22.00'de başarıyla fırlatıldı. Roket, PSLV-C60 adıyla uzaya gönderildi ve uyduları doğru yörüngeye yerleştirdi.

"SPAdEX GÖREVİ BAŞARILI BİR ŞEKİLDE GERÇEKLEŞTİ"

ISRO Başkanı Sreedhara Panicker Somanath, yaptığı açıklamada, "SpaDeX görevi için PSLV-C60 roketi başarılı bir şekilde fırlatıldı. Roket, uyduları doğru yörüngeye yerleştirdi" dedi. Bu açıklama, Hindistan’ın uzay teknolojilerindeki ilerlemesini vurguluyor.

KENETLENME TEKNOLOJİSİ, GELECEK İNSANLI UZAY UÇUŞLARI İÇİN KRİTİK BİR ADIM

SpaDeX misyonunun birincil amacı, alçak dünya yörüngesinde iki uzay aracının kenetlenmesi ve ayrılması için gerekli teknolojinin geliştirilmesi olacak. ISRO, bu teknolojiyi geliştirdikten sonra, gelecekteki insanlı uzay uçuşları ve uydu servis görevleri için bu yeteneği kullanmayı planlıyor.

KENETLENME DENEMESİ 7 OCAK 2025’TE GERÇEKLEŞECEK

Kenetlenme deneyinin, 7 Ocak 2025’te gerçekleştirilmesi planlanıyor. Bu deney, Hindistan’ın uzay araştırmalarında bir kilometre taşı olacak ve ülkenin uzayda kenetlenme teknolojisine sahip dördüncü ülke olma yolundaki ilerlemesini pekiştirecek.

HİNT YETKİLİLERİNDEN AÇIKLAMA: "DÜNYADA DÖRDÜNCÜ ÜLKE OLMA YOLUNDA"

Hindistan’ın bu görevi başarıyla tamamlaması, ülkenin uzay araştırmaları alanındaki gücünü artırıyor. Hint yetkilileri, "bu görev sayesinde Hindistan, Rusya, ABD ve Çin'den sonra dünyada uzayda kenetlenme teknolojisine sahip dördüncü ülke olma yolunda ilerliyor" açıklamasında bulundu.

SPADEX GÖREVİNİN ÖNEMİ

SpaDeX görevinin temel amacı, alçak dünya yörüngesinde iki uzay aracının kenetlenmesi ve ayrılması için gerekli teknolojiyi geliştirmektir. Bu teknoloji, gelecekteki uydu servisleri ve insanlı uzay uçuşları için kritik bir öneme sahip olacak. Kenetlenme deneyinin 7 Ocak 2025’te yapılması planlanıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN