Güney Kore hükümetin tıp fakültelerine kabulleri artırma planlarına ilişkin greve son verilmesi yönündeki ültimatomu görmezden gelen stajyer doktorlar hakkında yeni bir karar aldı. Güney Kore Sağlık Bakanlığı doktorlara karşı yasal işlem başlatmak amacıyla yetkililerin hastaneleri denetlemeye başlayacağını söyledi.
Güney Kore Sağlık Bakanı bugün yaptığı açıklamada, hükümetin tıp fakültelerine kabulleri artırma planlarına ilişkin greve son verilmesi yönündeki ültimatomu görmezden gelen stajyer doktorlara karşı yasal işlem başlatmak amacıyla yetkililerin hastaneleri denetlemeye başlayacağını söyledi.
Reuters’ta yer alan habere göre 20 Şubat'tan bu yana yaklaşık 9 bin asistan ve stajyer doktorun işten ayrılması, bazı ameliyat ve tedavilerin iptal edilmesine ve acil servislerde yoğunluğa neden oldu.
Hükümet, protestocu stajyer doktorları, geçtiğimiz ayın sonuna kadar işe dönmemeleri halinde tıbbi lisanslarının askıya alınması, para cezası veya hapis cezası da dahil olmak üzere idari ve yasal cezalarla karşı karşıya kalabilecekleri konusunda uyarmıştı.
Sağlık Bakanı Cho Kyoo-hong televizyonda yayınlanan açıklamasında, "Bugünden itibaren, geri dönmeyen stajyer doktorları doğrulamak için yerinde incelemeler yapmayı, yasa ve prensiplere göre hareket etmeyi planlıyoruz. Geri dönmeyen doktorların kişisel kariyer yolunda ciddi sorunlar yaşayabileceğini lütfen unutmayın" dedi.
Sahaya dönen doktorları protesto eden Cho, hükümetin onlara karşı herhangi bir eylem planlarken hafifletici koşulları dikkate alacağını söyledi.
Daha sonra Sağlık Bakan Yardımcısı Park Min-soo, hükümetin işini bırakan yaklaşık 7 bin stajyer doktorun tıbbi lisanslarını askıya almak için adımlar atacağını söyledi.
HASTALARDAN DOKTORLARA GÖRÜŞME ÇAĞRISI
Seul'deki hastalar Reuters'e, uzun süren bir açmazın tedavi üzerindeki etkisinden endişe duyduklarını söyledi ve hızlı bir çözüm sağlamak için görüşmeler yapılması çağrısında bulundu.
Soyadını Song olarak veren bir hasta, "Doktorlar önce geri dönüp hastalara ve ailelerine güvence vermeli, ardından hükümetle diyalog kurmalı" dedi.
Bu arada, 37 yaşındaki böbrek diyalizi hastası Lee Hye-ji, durumunun bu sırada kötüleşmesi ihtimalinden korktuğunu ifade ederek, "Müsait doktor olmadığı için böbrek nakli ameliyatı geçirmem gerektiğinde ne olacağını bilmiyorum" dedi.
Şu ana kadar her iki tarafın da geri adım atacağına dair çok az işaret vardı. Binlerce Güney Koreli doktor, özel pratisyen hekimleri temsil eden Kore Tabipler Birliği (KMA) tarafından Pazar günü düzenlenen kitlesel bir miting düzenleyerek stajyer doktorların işe dönmeleri yönündeki resmi çağrılara karşı çıktı.
Doktorları temsil eden bir grup olan Dünya Tabipler Birliği, Pazar günü yaptığı açıklamada, "Kore Hükümetinin Kore Tabipler Birliği içindeki seçilmiş liderlerin seslerini bastırmaya yönelik eylemlerini şiddetle kınadığını" belirtti.
Protesto yapan genç doktorlar, hükümetin doktor sayısını artırmaya çalışmadan önce maaş ve çalışma koşullarıyla ilgilenmesi gerektiğini söylüyor.