Güney Afrika Cumhuriyeti'nde apartheid rejimini yıkarak devrim yapan Nelson Mandela'nın partisi ANC'nin önceki seçime göre oy oranı yüzde 17 düştü ve 30 yıl sonra ilk kez parlamento çoğunluğunu kaybetti.
Güney Afrika Cumhuriyeti'nde 29 Mayıs'ta düzenlenen genel seçimin resmi olmayan sonuçlarına göre, ülkenin ilk siyahi devlet başkanı Nelson Mandela'nın partisi Afrika Ulusal Kongresi'nin (ANC) 30 yıllık tek başına iktidarı sona erdi.
Güney Afrika Seçim Komisyonu (IEC) verilerine göre, sandıkların yüzde 99,9'u açılırken, 2019 seçimlerinde yüzde 57 oy alan ANC'nin oy oranı, bu seçimde yüzde 40'a geriledi. Buna göre, Mandela'nın partisi ANC, 1994'ten beri ilk kez parlamentodaki çoğunluğu kaybetmiş oldu.
Bu durum, Güney Afrika'nın ilk kez koalisyon hükümeti tarafından yönetilmesi anlamına geliyor.
SÜRPRİZ PARTİ OYLARI SÜPÜRDÜ
Eski cumhurbaşkanı Jacob Zuma'nın partisi Ulusun Mızrağı (MK) ise ilk kez girdiği seçimlerde oyların yüzde 14,5'ini alarak, seçimin sürpriz partisi oldu. Parti, ülkeyi 2009-2018 yıllarında yöneten ve hakkındaki yolsuzluk iddiaları nedeniyle ANC yönetimi tarafından görevden el çektirilen Zuma tarafından geçen yıl kurulmuştu.
İsmini, 1948-1994 yıllarında ülkeyi yöneten ırkçı apartheid rejimine karşı mücadelede ANC'nin silahlı kanadını oluşturan Ulusun Mızrağı örgütünden alan MK'nin başarısı, ANC'nin 30 yıllık tek başına iktidarının son bulmasındaki en önemli etken olarak değerlendiriliyor.
Geçen seçimde yüzde 21'e yakın oy alan ana muhalefet partisi Demokratik İttifak'ın (DA) oy oranı ise bu seçimde yüzde 21,7'ye yükseldi. DA liderliğinde, Inkatha Özgürlük Partisi (IFP), Özgürlük Cephesi Artı (VP), ActionSA, Birleşik Bağımsız Hareket (UIM), Spektrum Ulusal Partisi (SNP) ve Bağımsız Güney Afrika Ulusal Yurttaşlık Örgütü'nden oluşan 7'li ittifakın toplam oy oranı ise yüzde 28'i geçti. Geçen seçimde yüzde 11'e yakın oyla üçüncü parti konumundaki Ekonomik Özgürlük Savaşçılarının (EFF) oy oranı bu seçimde yüzde 9,5'e geriledi.