Fransız sömürge döneminde kullanılanlar kaldırıldı: Nijer’deki cadde ve meydan isimlerinde değişiklik

Fransız sömürge döneminde kullanılanlar kaldırıldı: Nijer’deki cadde ve meydan isimlerinde değişiklik

Askeri darbenin ardından Batılı ülkelerle ilişkilerinde köklü değişikliklere giden Nijer’de cadde ve meydanların sömürge döneminden kalan isimlerinin değiştirildiği bildirildi.

Nijer’de 2023 yılındaki askeri darbenin ardından ülkedeki ABD ve Fransız üssünü kapatan yetkililer, cadde ve meydanların isimlerini Afrikalı tarihi şahsiyetlerin adlarıyla değiştirdi.

‘ACI VE EZİYETLERİ HATIRLATIYORDU’

Gençlik ve Kültür Bakanı Amadou Abdourahaman, başta Niamey olmak üzere birçok kentteki cadde, meydan ve bulvarların, halka sömürge döneminde çekilen acı ve eziyetleri hatırlatan isimler taşıdığını ifade etti.

Buna göre, eski Fransa Cumhurbaşkanı Charles De Gaulle adını taşıyan bulvar, Nijer'in bağımsızlığında önemli rol oynayan isimlerden Djibo Bakary olarak adlandırıldı. Yine Niamey'de Fransız komutan Parfait-Louis Monteil'in taş duvara kazınmış portresi kaldırılarak, yerine Burkina Faso'nun efsanevi lideri Thomas Sankara'nın portresi yerleştirildi.

MİLLİ MARŞ DA DEĞİŞTİRİLMİŞTİ

Francophonie Meydanı'nın adı da Burkina Faso, Nijer ve Mali'nin oluşturduğu Sahel Devletleri İttifakı Meydanı olarak değiştirildi.

Nijer'de 1961'de Fransız besteci Maurice Albert Thiriet tarafından yazılan La Nigerienne adlı milli marşın yerine, Haziran 2023'te ülkenin sömürgecilikle mücadelesine atıfta bulunan Vatanın Onuru İçin (Pour l'honneur de la Patrie) isimli marş kullanılmaya başlanmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN