Fed kararı öncesi piyasaları hareketlendiren gelişme: ABD dış ticaretinde rekor açık!

Fed kararı öncesi piyasaları hareketlendiren gelişme: ABD dış ticaretinde rekor açık!

ABD Ticaret Bakanlığı, marta ait dış ticaret verilerini açıkladı. Buna göre ülkenin dış ticaret açığı rekor kırarak, bir önceki aya kıyasla yüzde 22,3 artarak 109 milyar dolara ulaştı.

Koronavirüs salgını nedeniyle karşılıksız para basılan Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD), enflasyon olarak başlayan ekonomik çatırdama hızla kontrolsüz bir hal aldı. ABD Ticaret Bakanlığı'nın yayımladığı mart ayına ait dış ticaret verileri, söz konusu sallantıyı bir kez daha ortaya koydu.

Buna göre, ülkenin dış ticaret açığı, martta bir önceki aya kıyasla yüzde 22,3 artarak 109,8 milyar dolar oldu.

TAHMİN EDİLENDEN 2 MİLYAR DOLAR YÜKSEK

Rekor seviyeye yükselen dış ticaret açığının, bu dönemde 107 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyordu. Dış ticaret açığı, şubatta 89,8 milyar dolar olarak hesaplanmıştı.

Ülkenin ihracatı, martta bir önceki aya göre yüzde 5,6 artarak 241,7 milyar dolar olurken, ithalatı yüzde 10,3 artışla 351,5 milyar dolara çıktı.

ÇİN VE KANADA İLE OLAN AÇIK BÜYÜYOR

ABD'nin Çin ve Kanada ile arasındaki ticaret açığı bu dönemde artış gösterirken, Avrupa Birliği (AB) ile olan ticaret açığı azalış kaydetti.

Ülkenin Çin ile olan ticaret açığı, martta bir önceki aya göre yaklaşık yüzde 18 artarak 48,6 milyar dolara çıktı.

ABD'nin Çin'e ihracatı bu dönemde 12,9 milyar dolar olurken, ülkeden yapılan ithalat 61,5 milyar dolar olarak kaydedildi. ABD'nin Kanada ile arasındaki ticaret açığı da martta yüzde 56 artarak 10,3 milyar dolara çıktı.

Ülkenin AB ile arasındaki dış ticaret açığı ise yaklaşık yüzde 7,7 azalışla 15,6 milyar dolara geriledi.

EKONOMİYE BASKI OLUŞTURUYOR

Söz konusu dönemde ABD'nin açık verdiği diğer ticaret partnerleri arasında Meksika (10,6 milyar dolar), Almanya (6,2 milyar dolar), Japonya (6,1 milyar dolar), Tayvan (4,9 milyar dolar), İtalya (3,4 milyar dolar), Hindistan (3,2 milyar dolar), Güney Kore (3,1 milyar dolar) ve Suudi Arabistan (1 milyar dolar) yer aldı.

Analistler, söz konusu verilerin ticaretin ilk çeyrekte ülke ekonomisi üzerinde baskı oluşturduğunu gösterdiğini belirtti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN