Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Lübnan'daki İsrail saldırıları nedeniyle Ekim 2023'ten bu yana 241 sağlık çalışanının hayatını kaybettiğini, 300'e yakın sağlık çalışanının ise yaralandığını bildirdi. Saldırıların sağlık sistemine büyük zarar verdiği ifade edildi.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Lübnan’daki İsrail saldırıları nedeniyle yaşanan can kaybı ve sağlık çalışanları üzerindeki etkileri açıkladı. DSÖ, 8 Ekim 2023’ten bu yana Lübnan’daki sağlık sektörüne yönelik 160 saldırının gerçekleştirildiğini belirterek, bu saldırılarda 241 sağlık çalışanının öldüğünü ve 300’e yakın sağlık çalışanının yaralandığını duyurdu. Saldırıların sağlık altyapısını derinden etkilediği ve hastanelerin neredeyse %10’unun zarar gördüğü bildirildi.
SAĞLIK SİSTEMİ ÇÖKME NOKTASINDA
DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Lübnan’da sağlık hizmetlerinin giderek daha zorlaştığını belirtti. Ghebreyesus, “Her ne kadar şimdilik çatışmalar durmuş olsa da sağlık ihtiyaçları çok büyük ve artmaya devam edecek. Kışın gelmesiyle bu ihtiyaçlar daha da önemli hale geldi.” diyerek durumun ciddiyetini vurguladı.
Ghebreyesus,"Her ne kadar şimdilik çatışmalar durmuş olsa da sağlık ihtiyaçları çok büyük ve artmaya devam edecek. Kışın gelmesiyle bu ihtiyaçlar daha da önemli hale geldi." dedi.
AA muhabirinin, "İsrail ile Lübnan arasında dün ateşkese varıldı. İsrail, eylülün sonundan düne kadar Lübnan'a yönelik saldırılarını sürdürdü. Bu süreçte kaç sağlık çalışanı ve sivil öldürüldü? Sağlık sistemi ne kadar etkilendi?" sorusunu yanıtlayan DSÖ'nün Vaka Müdahale Yönetici Yardımcısı Tabbal, 8 Ekim 2023'ten bu yana Lübnan'da sağlık sistemine yönelik 160 saldırının gerçekleştiğini, 241 sağlık personelinin öldüğünü ve 300'e yakının yaralandığını bildirdi.
"ATEŞKES FIRSAT OLUŞTURUYOR"
DSÖ Lübnan Temsilcisi Abdinasir Abubakar, ateşkesi bir fırsat olarak nitelendirerek, sağlık hizmetlerinin hızla yeniden kurulması gerektiğini belirtti. Abubakar, “Lübnan’da çok büyük ölçekte sağlık hizmeti ihtiyacı var. Bundan sonraki birkaç ayda saldırılardan etkilenen bölgelerde sağlık hizmetlerini kurmaya çalışmamız gerekiyor.” şeklinde konuştu. Lübnan'da yaklaşık 1 milyon yerinden edilmiş insanın geri döneceği belirtilirken, sağlık altyapısının yeniden inşa edilmesi gerektiği ifade edildi.
Abubakar, "Lübnan'da çok büyük ölçekte sağlık hizmeti ihtiyacı var. Bundan sonraki birkaç ayda saldırılardan etkilenen bölgelerde sağlık hizmetlerini kurmaya çalışmamız gerekiyor. Şu anda saldırılar nedeniyle yerinden edilen neredeyse bir milyon kişi, Lübnan'ın güneyine ve batısına geri dönüyor. Geri dönenlerden bazıları, köylerinin bir kısmı yıkıldığı için evsiz kalabilir. Birincil sağlık tesislerinin yeniden kurulması gerekiyor." diye konuştu.
"GAZZE'DE ATEŞKES ÇAĞRISI"
DSÖ Küresel Acil Durum Direktörü Mike Ryan, sağlık sisteminin çökme noktasına geldiği Gazze’de de ateşkese acilen ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Ryan, Lübnan'daki saldırılar nedeniyle yerinden edilen sivillerin geri dönmesinin önemine değinirken, Gazze’deki insani krizle ilgili de uyarılarda bulundu.