Ukrayna’da çıkmaza giren, Türkiye’nin Batı’ya dönük mesajlarıyla planları bozulan Putin’den bir tehlikeli kışkırtma daha... Dünyanın ‘ekmek sepeti’ Odesa’da 60 bin ton tahılı füzeyle yakan Rusya, Karadeniz’de Ukrayna limanlarına giden her geminin askeri kargo taşıyıcısı sayılacağını bildirdi. Karadeniz’i ‘Rus gölü’ gibi gören karar başkentleri teyakkuz durumuna geçirdi.
Ukrayna savaşında sıkışan Rusya ‘ekmek silahına’ sarıldı. Moskova, Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğine yeşil ışık yaktığı dönemde dolan Karadeniz Tahıl Anlaşması’ndan çekildi. Putin “Taleplerimiz yerine getirilirse geri döneriz” diyerek Rus bankalarının önündeki engellerin kaldırılmasını, kendi buğdaylarının da ihraç edilmesini şart koştu. Bu hamlenin ardından tahılın sevk edildiği Odesa Limanı’nı iki gün bombalandı.
‘GEMİNİN SAHİBİ ÜLKE ÇATIŞMAYA DAHİL OLMUŞ SAYILIR’
AB Temsilcisi Josep Borrell, limanda tutulan 60 bin ton tahılın yandığını söyledi. BM Genel Sekreteri Guterres de “Milyonlarca insan bedel ödeyecek” dedi. Tahıla saldırıdan 24 saat geçmeden Rusya Savunma Bakanlığı ‘Karadeniz’den Ukrayna limanlarına giden tüm gemiler potansiyel askeri kargo taşıyıcısı olarak kabul edilecek’ açıklaması yaptı. Bayrak devletlerin de Kiev’in yanında çatışmaya dahil olmuş sayılacağı belirtildi.
KREMLİN’DEKİ ÇAR
Karadeniz’i ‘sıcak denizlere inme’ yolunda önemli bir araç olarak gören Rus imparatoru Petro’nun ardından Rusya’nın gemilerle ilgili kararı ‘Putin de Çar’a özendi’ yorumlarına yol açtı.
Ukrayna savaşında beklediği sonucu alamayan Rusya, ekonomik ve askeri alanda büyük kayıplar yaşadı. Asker eksiğini cezaevlerindeki suçlularla tamamlamaya çalışan Moskova, Türkiye’nin İsveç’e NATO yolunu açması ve Batı’ya dönük adım atması sonrası daha da yalnızlaştı. Ankara’nın adımlarına sinirlenen Rusya lideri Vladimir Putin, ilk olarak Tahıl Koridoru Anlaşması’nı yaktı. Bununla da yetinmeyen Putin Karadeniz’deki ticareti baltalayacak bir adım atacağını duyurdu. Rusya, Tahıl Koridoru Anlaşması ile ilgili yaşanan gerginliğin ardından Karadeniz’de Ukrayna yönüne gitmekte olan yük gemilerini potansiyel askerî hedef olarak göreceğini bildirdi.
GEMİLER HEDEF SAYILACAK
Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada “20 Temmuz Moskova saatiyle gece yarısı saat 00.00’dan itibaren Karadeniz’de, Ukrayna limanlarına doğru seyretmekte olan tüm gemiler, potansiyel askerî kargo taşıyıcısı olarak değerlendirilecektir. Bu gemilerin bayrak devletleri, Kiev rejimi yanında Ukrayna ihtilafına taraf olmuş sayılacaktır” ifadesine yer verildi. Karadeniz’in kuzeydoğu ve güneydoğu kesimlerindeki uluslararası karasuları, seferler açısından “geçici olarak tehlikeli” ilan edildi.
TAHIL KORİDORUNU YAKMIŞTI
Rusya Pazartesi günü, Türkiye ve BM arabuluculuğunda geçen yıl Temmuz ayında İstanbul’da imzalanan Tahıl Koridoru Anlaşmasını, Rusya’ya yönelik taahhütlerin yerine getirilmediği gerekçesiyle askıya almıştı. Türkiye ve BM’nin Rusya ve Ukrayna ile ayrı ayrı imzaladığı anlaşma, Ukrayna tahılının dünya pazarlarına ihracatını düzenlerken Rusya ile imzalanan diğer anlaşma, Rus tahıl ve gübre ihracatının Batı’nın Rusya’ya uyguladığı yaptırımlardan etkilenmemesini güvence altına alıyordu. Rusya, bu konuda yeterli adımların atılmadığı gerekçesiyle daha önce de defalarca anlaşmayı uzatmama tehdidinde bulunmuştu.
UKRAYNA’DAN DEVRİYE ÇAĞRISI
Ukrayna ise Türkiye’nin boğazlardan geçişlere izin vermesi durumunda anlaşmanın Rusya’sız da devam ettirilebileceğini savunmuş, ayrıca Karadeniz’e kıyısı bulunan ülkelere yük gemilerinin güvenliğini sağlama çağrısı yapmıştı. Rusya ise Ukrayna’yı, Karadeniz tahıl koridorunu askerî amaçlarla suistimal etmekle suçluyor. Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak Çarşamba günü yaptığı açıklamada “Türkiye, Bulgaristan gibi bölgeyle irtibatlı ülkeleri içerecek bir askerî devriye oluşturmak için” BM tarafından görevlendirme yapılması önerisini gündeme getirdi.
BAŞKA ÜLKE İLE ÇATIŞMA ÇIKARIR
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Odesa limanının bombalanması sonucu limanda tutulan 60 bin ton tahılın yandığını söyledi. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de “Milyonlarca insan bedel ödeyecek” dedi. Tahıla saldırıdan 24 saat geçmeden Rusya Savunma Bakanlığı ‘Karadeniz’den Ukrayna limanlarına giden tüm gemiler potansiyel askeri kargo taşıyıcısı olarak kabul edilecek’ açıklaması yaptı. Bayrak devletlerin de Kiev’in yanında çatışmaya dahil olmuş sayılacağı belirtildi.
UKRAYNA’DAN MİSİLLEME
Rusya’nın Ukrayna limanlarına giden gemileri potansiyel askeri yük gemisi olarak göreceğini duyurmasına Ukrayna’dan misilleme geldi. Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya kontrolündeki limanlara giden tüm gemileri ‘askeri yük taşıyıcısı’ olarak kabul edebileceğini açıkladı.