Çin'in koronavirüs tedbirleri ülkeyi isyan ateşine sürüklerken, 2020'de Hong Kong'da ulusal güvenlik yasalarına karşı çıkan protestocular tarafından başlatılan 'boş kağıt' eylemi yeniden dirildi. Ülkedeki katı 'sıfır-kovid19' tedbirleri halkın sokaklara çıkmasına sebep olurken, ağır sansür kuralları da eylemcileri boş kağıtlara itti. Şanghay'daki protestolara katılan bir kadın, "Kağıtların üzerinde hiçbir şey yazmıyor ama hepimiz aslında ne yazdığını biliyoruz" dedi.
Çin'de halen daha devam eden katı koronavirüs kuralları halkı isyana sürükledi. Alınan tedbirlere rağmen vaka sayısı sürekli artan Çin'de halk, işe yaramayan ve bunaltan kurallara karşı eylemler düzenlemeye başladı.
Geçtiğimiz hafta Çin'in batısındaki Sincan bölgesinde çıkan bir yangında 10 kişinin ölmesinin ardından ülkenin birçok bölgesinde hükümet ve izlediği sıkı kovid politikaları yoğun bir şekilde protesto edilmeye başlandı.
BBC Türkçe'de yer alan habere göre, ölenleri anmak için Pazar akşamı Şanghay kentinde toplanan eylemcilerin ellerinde boş kağıtlar vardı.
EYLEMCİLER BOŞ KAĞITLARLA
Ülkenin başkenti Pekin'de, bir zamanlar Devlet Başkanı Şi Cinping'in de eğitim aldığı Tsinghua Üniversitesi'nin önündeki protestolarda da benzer şekilde eylemciler boş kağıtlarla katıldılar.
Eylemler sırasında çekilen bir videoda genç bir kadın, doğudaki Zhejiang eyaletine bağlı Vuzhen kasabasının sokaklarında bilekleri zincirlenmiş ve ağzı koli bandıyla bağlanmış bir şekilde yürürken görüntüleniyor. Kadının elinde boş bir kağıt parçası var.
Boş kağıt kullanımı aslında 2020 Hong Kong eylemlerine dayanıyor.
O dönemde Hong Kong'un yeni ulusal güvenlik yasalarına karşı çıkan eylemciler, yetkililerin 2019'da başlayan kitlesel protesto hareketiyle ilgili sloganları yasaklamasının ardından eylemlere ellerinde bomboş kağıtlarla katılmıştı ve bu bir hareket haline gelmişti.
Bazıları bu hareketin yalnızca muhalefetin susturulmasına tepki olmadığını, aynı zamanda yetkililere bir meydan okuma olduğunu savunmuştu.
"Hiçbir şey söylemeyen bir pankart tuttuğum için beni tutuklayacak mısınız gerçekten?" sorusu sıkça tekrarlanmıştı.
'SÖYLENMEK İSTENEN AMA SÖYLENEMEYEN HER ŞEYİ TEMSİL EDİYOR'
Şanghay'daki protestolara katılan bir kadın, "Kağıtların üzerinde hiçbir şey yazmıyor ama hepimiz aslında ne yazdığını biliyoruz" diyor.
Pekin protestolarında Reuters haber ajansına konuşan 26 yaşındaki Johnny ise boş kağıdın "söylemek istenen ama söylenemeyen her şeyi temsil eder hale geldiğini" söylüyor.
Çin medyasını analiz eden Kerry Allen, Çin'de sansür alanında çalışan hükümet yetkililerinin sosyal medya platformlarında yoğun bir şekilde faaliyet gösterdiğini söylüyor.
ÇİN BOŞ KAĞITLARA DA SANSÜR UYGULUYOR
Allen, "On milyonlarca paylaşım, arama sonuçlarından siliniyor. 'Boş kağıt parçası' ve 'beyaz kağıt' aramaları da artık çok az sonuç veriyor" diyor.
Sosyal medya kullanıcıları ise "Eğer boş bir kağıttan korkuyorsanız güçsüzsünüz demektir" yanıtını veriyor.
Öte yandan kağıt üreten Şanghay M&G adlı şirket, ulusal güvenlik gerekçesiyle tüm A4 kağıt satışlarını durdurduğu iddialarını yalanlamak zorunda kaldı.
M&G yetkilileri, üretim ve faaliyetin normal bir şekilde sürdüğünü ve söylentiyi başlatan internette dolaşan sahte bir belgeyi polise bildirdiklerini belirtti.