Çin'den Tayvan'a yine gözdağı: Savaş uçakları tampon bölgede

Çin'den Tayvan'a yine gözdağı: Savaş uçakları tampon bölgede

Çin, her yıl askeri tatbikat yapan Tayvan'ın yakınlarına yine donanma gemileri ve savaş uçaklarını konuşlandırdı. Uçaklardan 32'si, iki ülke arasındaki gayriresmi sınır ve tampon bölge olarak görülen Tayvan Boğazı'nın orta çizgisine kadar geldi.

Askeri donanmasını sürekli gözler önüne seren Çin, Tayvan yakınlarına donanma gemileri ve savaş uçaklarını gönderdi. Tayvan Savunma Bakanlığı, Çin'in donanma göndermesini, Tayvan'ın olası bir işgale karşı savunma amaçlı her yıl yaptığı askeri tatbikatlardan önce yaptığına dikkat çekti.

UÇAKLAR TAMPON BÖLGEDE

Çin Halk Kurtuluş Ordusu, Tayvan çevresine 38 savaş uçağı ve 9 donanma gemisi gönderdi. Uçaklardan 32'si, Çin ile Tayvan arasındaki gayri resmi sınır ve tampon bölge olarak görülen Tayvan Boğazı'nın 'orta çizgisine' kadar geldi. Yaklaşık iki gündür ada çevresine gönderilen gemi ve uçaklar, devriyenin ardından Çin'in güney kıyısına geri dönüyor.

cin-2.jpg

Tayvan, her yıl olası işgal girişimlerine karşı hazırlık için yaptığı 'Han Guang' tatbikatını bu ay düzenlemeyi planlıyor. Bunun yanı sıra Tayvan, hava bombardımanı olması durumuna ve doğal afetlere karşı sivilleri hazırlamaya yönelik her yıl yaptığı 'Wan'an' tatbikatını da düzenleyecek.

Tayvan, Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurulduğu 1949'dan bu yana fiili bağımsızlığa sahip bulunuyor. Çin ana karası ile Tayvan arasında iç savaşın ardından ortaya çıkan ayrılık hala devam ediyor. Çin ise Tayvan'ın kendi toprak parçası olduğunu savunuyor.

Pekin, 'Tek Çin' ilkesini vurgulayarak Tayvan'ın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına, Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkarak, kendisini tanıyan ülkelerin Tayvan ile diplomatik ilişkileri kesmesini şart koşmaya devam ediyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN