İngiltere'nin geçtiğimiz aylarda istifa eden başbakanı Boris Johnson, "Benden bu kadar millet" diyerek veda konuşmasını yaptı. Johnson, kuralların yolda değiştiğini belirterek "Ama şimdi bunu boşverin" dedi.
Boris Johnson, dün Liz Truss'ın Muhafazakar Parti Lideri ve dolayısıyla ülkenin Başbakanı olması ardından Downing Caddesi 10 numarada veda konuşmasını yaptı, ardından İskoçya'daki Balmoral Malikanesi'nde Kraliçe II. Elizabeth'e istifasını sundu. Johnson'a, eşi Carrie Johnson da eşlik etti. Görüşmenin yaklaşık 40 dakika sürdüğü belirtildi. Buckingham Sarayı'ndan yapılan açıklamada, Johnson'ın istifasının Kraliçe tarafından kabul edildiği bildirildi.
Veda konuşmasında "kurallar yarı yolda değişti" diyerek sitem eden Johnson "İşte bu millet, benden bu kadar. Bu sabah bu kadar erken geldiğiniz için herkese teşekkür ederim. Sadece birkaç saat içinde Majesteleri Kraliçe'yi görmek için Balmoral'da olacağım ve meşale yeni bir Muhafazakar lidere devredilecek, kuralları yarı yolda değiştirdiler ama şimdi bunu boşverin" diye konuştu.
'TRUSS VE MUHAFAZAKAR HÜKÜMET ELLERİNDEN GELENİ YAPACAK'
"Biliyorum ki Liz Truss ve Muhafazakar hükümet, insanların bu krizi atlatması için ellerinden gelen her şeyi yapacak" diye Johnson, "Zor dönemlerden geçiyoruz ekonomi açısından. Bunu aşacağız, daha da güçlü çıkacağız," dedi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e seslenen Johnson, "Bu ülke buna dayanacak ve biz kazanacağız. Eğer Putin İngiliz halkına şantaj yaparak ya da zorbalıkla başarılı olabileceğini düşünüyorsa, o zaman tamamen aldanıyor demektir" ifadelerini kullandı.
Konuşmasının devamında Başbakanlığı süresince yaptıklarını sıralayan Johnson, Covid-19 döneminde hızlı aşı temini, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) çıkışı (Brexit) gibi konulara vurgu yaptı. Johnson, diğer gelişmiş ülkelere kıyasla aşı konusunda daha hızlı aksiyon aldıklarını da hatırlattı. İstifasını bugün sınacak olan Başbakan Johnson, son kez yaptığı hitabında ülkesinin Ukrayna'ya desteğini de yineledi.
NE OLMUŞTU?
İngiltere'de 7 Temmuz'da Boris Johnson'ın istifasının ardından iktidardaki Muhafazakar Parti üyelerinin yaptığı oylama sonucunda, Liz Truss 81 bin 326 oy alırken, rakibi Rishi Sunak 60 bin 399 oyda kalmıştı. Böylelikle, parti içerisindeki liderlik yarışını kazanan Truss, aynı zamanda ülkenin yeni başbakanı olmaya hak kazanmıştı.
Başbakan Johnson, bugün tatilini İskoçya'daki Balmoral Malikanesi'nde geçiren Kraliçe 2. Elizabeth'e istifasını sunacak ve ardından Truss, Kraliçe'den yeni hükümeti kurma görevini alacak.
GAZETECİLİĞE DÖNÜŞ
BBC'de yer alan bilgilere göre; Boris Johnson siyasete girmeden önce gazetecilik dünyasında iyi maaşlı bir kariyere sahipti. Siyasete atıldıktan sonra da – ta ki başbakan oluncaya değin - dergi ve gazetelere yazmaya devam etti.
Daily Telegraph gazetesine haftada bir yazdığı sütun için kendisine yılda 275 bin sterlin (316 bin dolar) ödeniyordu.
Başbakanlık sonrası onu gazete sayfalarına geri çekmek için medya kuruluşları birbiriyle kıran kırana bir yarışa girebilir.
Johnson, anılarını kaleme almayı da düşünebilir. Eski başbakanlara para kazanmayı garanti eden bir yöntem. Kitabevleri, böyle bir kitabın sözleşmesinin 1 milyon sterlinin üzerinde olacağını tahmin ediyor.
Gazete yazılarından oluşan koleksiyonları dahil edersek, Johnson bugüne değin sekiz kitaba imza atmış bir yazar. Bunlar arasında şahsi kahramanı Winston Churchill’in çok satanlar listesine girmiş bir biyografisi ve siyasi hiciv eseri 72 Bakire adlı roman da yer alıyor.
Şu an halen elinin altında bitmemiş bir kitap projesi var; son 7 yıldır üzerinde çalıştığı William Shakespeare biyografisi. Hodder & Stoughton adlı kitabevi, "Shakespeare: Deha Bilmecesi’" adlı biyografinin haklarına, bildirildiğine göre, 500 bin sterlin (575 bin dolar) ödedi. Bu eserin 2016’da kitapçılarda olması planlanıyordu. Ama Brexit oylaması, dışişleri bakanlığı ve sonra da başbakanlık derken, Johnson’ın yazmaya ayırdığı vakit epey bölündü.