Bir ülke karanlığa gömüldü: Devlet hizmetleri durdu, ekonomi felç oldu

Bir ülke karanlığa gömüldü: Devlet hizmetleri durdu, ekonomi felç oldu

Küba'da santrallerinde yaşanan arıza sonucu tüm ülke karanlığa gömüldü. Hükümet, kamu hizmetlerini durdurdu, okulları tatil etti ve devlet çalışanlarını eve gönderdi. Elektrik kesintisi nedeniyle ekonomi adeta felç olmuşken 2022'deki protestoların yeniden başlaması bekleniyor.

Küba Enerji Bakanlığı, adanın en büyük elektrik santrallerinden birinde meydana gelen teknik arıza sonrası ülke genelinde elektrik kesintisi yaşandığını açıkladı. Bu büyük arıza, Küba’nın ulusal elektrik şebekesinin tamamen kapatılmasına yol açtı. Hükümet, sabah saatlerinde krizle başa çıkmak için okulları tatil etti ve kamu çalışanlarını eve gönderdi.

1-001.jpg

DEVLET HİZMETLERİ DURMA NOKTASINDA

Ada genelinde hayati olmayan tüm devlet hizmetleri askıya alındı. 10 milyondan fazla nüfusa sahip ülkede, elektrik kesintisinin etkileri her geçen saat daha da ağırlaşıyor. Ülkenin en önemli gelir kaynaklarından biri olan turizm sektörü de krizden ciddi şekilde etkilendi. Eğlence mekanları, gece kulüpleri ve kültürel etkinliklerin tümü durduruldu.

2-001.jpg

'ENERJİ YENİDEN TESİS EDİLENE KADAR DİNLENMEK YOK'

Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Ulusumuz için son derece hassas olan bu enerji sorununun ele alınmasına ve çözümüne mutlak öncelik veriyoruz. Enerji yeniden tesis edilene kadar dinlenmek yok" diye yazdı.

Başbakan Manuel Marrero ise, hükümetin "ekonomiyi felç etmekten" başka seçeneği olmadığını söyledi.

3-001.jpg

ELEKTRİK KESİLDİĞİNDE SU DA KESİLİYOR

Elektrik kesintileri, yiyecek, yakıt, su ve ilaç kıtlığının zaten yaşandığı Küba’da hayatı daha da zorlaştırdı. Birçok binada su, elektrikli pompalarla sağlandığı için elektrik kesildiğinde su da kesiliyor. Ülkede jeneratörler nadir ve pahalı olduğu için bu kriz, halkın günlük yaşamını felç ediyor.

4-001.jpg

BU İLK DEĞİL

ABD ambargosu nedeniyle altyapısına yıllardır gerekli yatırımları yapamayan Küba, tekrarlayan elektrik kesintilerine yabancı değil. 2022 yılında yaşanan benzer bir kriz sonrası halk günlerce protestolar düzenlemişti.

Karayipler'in en büyük adasında yakıt dağıtımının başlamasıyla birlikte ilerleyen günlerde elektrik üretiminin iyileşmesi bekleniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN