Rusya'nın işgal operasyonuna karşı Ukrayna'yı destekleyen, başta ABD olmak üzere Batı ülkeleri, bölgeye silah ulaştırmak adına kıyasıya bir mücadele sürdürüyor. Bunun en büyük sebebi ise, henüz Rus ordusu tarafından hedef alınmayan tedarik hatlarına her an saldırılabileceğini düşünmeleri.
Rusya'nın Ukrayna'yı işgal operasyonunun on ikinci gününe girildi. Operasyonun akıbeti endişeyle takip edilirken bölgede yaşananlarla ilgili yeni detaylar gelmeye devam ediyor.
Geçtiğimiz gün Estonya'daki Amari Hava Üssü'nde paletler dolusu tüfek, mühimmat ve diğer silahlar, dünyanın en büyük kargo uçaklarından biri olan, Ukrayna hava kuvvetlerine ait Antonov AN-124'e yüklenirken görüntülendi.
Bunun ardından Amerikalı ve Avrupalı yetkililerin, tedarik yolları kapanmamışken tonlarca silahı Ukrayna ordusuna göndermek için adeta zamanla yarışarak devasa bir hava taşımacılığı sürdürdükleri ortaya çıktı.
TEDARİK HATLARI HEDEF ALINABİLİR
The New York Times'ın haberine göre; bir haftadan kısa bir süre içinde ABD ve NATO, Javelin füzeleri de dahil olmak üzere 17.000'den fazla tanksavarı Polonya ve Romanya sınırları üzerinden göndererek, onları Kiev'e ulaştırdı. Rus ordusu şu ana kadar ülkenin diğer bölgeleriyle meşgul olduğu için henüz silah tedarik hatlarını hedef almadılar. Fakat yanında bunun da gerçekleşeceği düşünülüyor.
Tüm bunların yakında yetkililer, Doğu Avrupa çevresindeki üslerde gizlenmiş, ABD Siber Komutanlığı'ndan "siber misyon ekipleri" olarak bilinen güçlerin de Rusya'nın dijital saldırılarına müdahale etmek için hazır olduğunu ama başarı oranlarını ölçmenin zor olduğunu söylüyor.
ZELENSKİY'E ÖZEL ŞİFRELİ EKİPMAN
Ayrıca Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, kendisini ABD Başkanı Joe Biden ile güvenli bir görüşmeye dahil edebilecek, Amerikalılar tarafından sağlanan şifreli iletişim ekipmanıyla hareket ediyor. Zelenskiy, bu ekipmanı Cumartesi gecesi, Biden ile yaptığı 35 dakikalık görüşmede de kullandı.
Zelenskiy, şimdiye kadarki yardımı memnuniyetle karşıladı ancak kamuoyu önünde de dile getirdiği gibi, yardımın çok yetersiz olduğunu düşünüyor. Bu nedenle, Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge, tüm Rus enerji ihracatının durdurulması ve yeni bir savaş uçağı tedariki istedi.
POLONYA'YLA PAZARLIK
Cumartesi günü, Ulusal Güvenlik Konseyi personeli, günün çoğunu Polonya'nın Ukrayna'ya Sovyet yapımı bir MIG-29 savaş uçağı filosunu transfer etmesinin bir yolunu bulmaya çalışarak geçirdi. Anlaşmaya göre, bunun karşılığında Polonya'ya daha donanımlı, Amerikan yapımı F-16'lar verileceği belirtildi.
Polonyalı liderler ise henüz bir anlaşma olmadığını söyleyerek filoyu Ukrayna'ya nasıl sağlayacakları ve bunu yapmanın onları Rusların yeni hedefi yapıp yapmayacağı konusunda endişe duyduklarını bildirdi.