Avustralya, yurtdışındaki zengin yatırımcılara ülkede yaşama hakkı tanıyan 'Altın Vize'yi iptal etti. Yabancı ticareti çekmek için tasarlanan bu plan hükümetin "kötü ekonomik sonuçlar sağladığını" tespit etmesi üzerine göçmenlik düzenlemesi sonrası iptal edildi.
Avustralya'da Altın Vize'si sona erdi. Yurtdışındaki zengin yatırımcılara ülkede yaşama hakkı tanıyan 'Altın Vize' hükümetin "kötü ekonomik sonuçlar sağladığını" tespit etmesi üzerine göçmenlik düzenlemesi sonrası iptal edildi.
BBC'de yer alan habere göre eleştirmenler uzun zamandır bu planın "yolsuzluk yapan yetkililer" tarafından "yasadışı fonları park etmek" için kullanıldığını savundu.
VİZE SAHİPLERİNİN ÇOĞUNLUĞU ÇİN'DEN
Program aracılığıyla 2012'den bu yana binlerce önemli yatırımcı vizesi verildi ve hükümet verilerine göre başarılı başvuru sahiplerinin yüzde 85'i Çin'den geldi.
Yabancı yatırımı teşvik etmenin bir yolu olarak düzenlenen vizeye başvurmak isteyenlerin, Avustralya'da 3,3 milyon dolardan fazla yatırım yapması gerekiyordu.
Çok sayıda incelemenin ardından hükümet, programın temel hedeflerine ulaşmada başarısız olduğunu tespit etti. Aralık ayında yayınladığı bir politika belgesinde, vizenin iptal edileceği ve bunun yerine "Avustralya'ya çok büyük katkılarda bulunabilecek" vasıflı göçmenler için daha fazla vize oluşturmaya odaklanacağını duyurdu.
İçişleri Bakanı Clare O'Neil Pazartesi günü yaptığı açıklamada, "Bu vizenin ülkemizin ve ekonomimizin ihtiyaçlarını karşılamadığı yıllardır açıktı" ifadesini kullandı.
Karar, Uluslararası Şeffaflık Örgütü Avustralya'nın Genel Müdürü Clancy Moore tarafından memnuniyetle karşılandı ve BBC'ye şunları söyledi: "Yolsuzluk yapan yetkililer yasadışı fonlarını Avustralya'ya park etmek ve muhtemelen gelirlerini gizlemek için çok uzun süredir altın vizeleri bir araç olarak kullandılar" dedi.
YASA ÇOK TARTIŞILIYORDU
Program, iddia edilen "boşluklar" ve "güvenlik açıkları" nedeniyle zaten yoğun bir incelemeye tabi tutulmuştu. ABD'nin yurtdışında işlenen suistimallerden dolayı bireyleri hedef almayı amaçlayan Magnitsky Yasası'nın oluşturulmasından sorumlu olduğu yaygın olarak kabul edilen Bill Browder da bu planı eleştirmişti.
2016'da bir hükümet soruşturması, "kara para aklama ve diğer hain faaliyetler potansiyeli" taşıdığı yönündeki endişeleri dile getirirken, 2022'de Avustralya gazetesi, sistemi istismar eden kötü aktörler arasında Kamboçya'daki Hun Sen rejimi üyelerinin de olduğunu bildirmişti.
Hükümet soruşturması ayrıca, vizelerin, Avustralya'ya, normalde sağlanabilecek olandan daha az ticari zekaya sahip insanları getirdiğini ve aynı zamanda halka pahalıya mal olan vergi indirimleri sunduğunu ortaya çıkardı.
Bazı varlık yöneticileri, SIV'lerden gelen devam yatırımının 5 milyon Avustralya Doları tutarındaki alımdan önemli ölçüde daha fazla olduğunu savunarak bu değerlendirmeleri geri çekti.