BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet'in Pekin'in Sincan'da Uygurlara yönelik işkence ve şiddetini araştırmak için yaptığı ziyarete tepkiler sürüyor. Avrupa, ABD ve Avusturalyalı 39 akademisyen, Çinli yetkililere 'yumuşak uyarıların' ötesine gidemeyen Bachelet'ten Çin'deki insan hakları ihlalleri hakkında uzun zamandır beklenen BM raporunu derhal yayınlamasını istedi. Bilim insanları BM heyetinin, Çin'deki insan hakları ile ilgili bulguları görmezden geldiğini de söyledi.
Çin, Sincan Özerl-k Bölgesi'nde kurduğu onlarca toplama kampında Uygurlara yönelik sistematik işkence, tutuklama, şiddet ve soykırıma devam ederken BM'nin uyarılar dışına geçemeyen tavrı tepki çekiyor. Tepkilerin odağında BM İnhan Hakları Yüksek Komisseri Michelle Bachelet'in son ziyareti var. Bölgeye yaşananlarla ilgili iddiaları araştırmak için giden Bachelet, tplama kamparını ziyaret etmemiş, mağdur ailelerle de görüşmemişti. Bachelet, Çinli yetkililerle yaptığı görüşmelerde 'yumuşak uyarıların' ötesine de geçememişti.
Bachelet'in bu tavrını ABD, Avrula ve Avustralya'dan 39 akademisyen sert ifadelerle eleştirdi. Belge ile ilgili uzuan süredir bekletilen BM raporunun acilen açıklanması çağrısı yaptı. Düzinelerce bilim insanı, BM insan hakları şefini bölgeyle ilgili açıklamalarıyla Sincan'daki suistimallerle ilgili akademik bulguları görmezden gelmekle veya bunlarla çelişmekle suçladı .
BM KOMİSERİNİN AÇIKLAMALARINDAN DERİN RAHATSIZLIK DUYDUK
Avrupa, ABD ve Avustralya'dan 39 akademisyen, yayınladıkları ve Guardian gazetesinde de haberleştirilen maktuta, Michelle Bachelet'i Çin'deki insan hakları ihlalleri hakkında uzun zamandır beklenen BM raporunu yayınlamaya çağırdı. Mektuba imza atan akademisyenler arasında Bachelet'in Sincan ziyaretinden önce danıştığı kişiler de yer aldı. Mektubu imzalayanlar, altı günlük turunun sonunda Guangzhou'da düzenlediği basın toplantısında Bachelet'in yaptığı resmi açıklamasından 'derin rahatsız olduklarını' söyledi.
ÇİN VAHŞETİNDE HEMFİKİRİZ
Mektupta, Bachelet'in danıştığı akademisyenler,in yaşananlar hakkında sağladıkları akademik bulguları bile görmezden geldiği ve açıklamalarında bunlarla çeliştiği işfade edildi. Mektupta, "Pekin'in neden Sincan'daki vahşetlerini yasalaştırdığına dair bazı sorularda aynı fikirde olmasak da, Çin devletinin sahada ne yaptığına dair anlayışımızda hemfikiriz. Sincan, Çinli yetkililerin Uygurlar ve diğer Müslüman azınlıklar üzerinde, dini, kültürel, dilsel ve fiziksel baskıya yönelik kapsamlı sert politikalarla yıllarca süren bir baskının alanıdır " ifadeleri de yer aldı.
4 YILLIK SÜRESİ BOYUNCA ÇİN'İN YAPTIKLARINI GÖRMEZDEN GELDİ
Mektupta şu ifadeler yer aldı: "Yüksek komiserin başarısız ziyareti, yalnızca Çin hükümetinin yönetimi altında yaşayanların insan hakları krizini kötüleştirmekle kalmadı, aynı zamanda İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nin insan haklarını küresel olarak geliştirme ve koruma konusundaki bütünlüğünü ciddi şekilde tehlikeye attı.” İmza sahibi akademisyenler ayrıca, Bachelet'in dört yıllık görev süresi boyunca 'Tibet'i saran insan hakları krizine karşı tamamen sessiz kaldığını" ve Hong Kong'daki "baskıları büyük ölçüde hafife aldığını' söyledi.
230 İNSAN AHKLARI ÖRGÜTÜ BACHELET'İN İSTİFASINI İSTEDİ
Öte yandan 230 insan hakları örgütü, Bachelet'i, Çin hükümetinin insan hakları vahşetini aklamakla ve Pekin'in sahte 'terörle mücadele' çerçevesini kullanarak suçlarını örtbas etme girişimini meşrulaştırmakla' suçladı ve Bachelet'in istifasını istedi.