Nauru, Tayvan'da yeni başkanın seçilmesinin ardından ülkeyle olan diplomatik bağlarını kestiğini duyurmuştu. ABD'li bir yetkili Nauru'nun seçimlerden kısa bir süre sonra Tayvan ile bağlarını koparma yönündeki 'talihsiz' kararını kınadı. Ayrıca Çin'in vaatlerinin sıklıkla yerine getirilmediği konusunda uyarıda bulundu.
Tayvan ile diplomatik bağlarını sürdüren 12 ülkeden biri olan Nauru dün ülkeyle olan diplomatik bağlarını kestiğini duyurmuştu.
Reuters'ta yer alan habere göre ABD'li bir yetkili, Nauru'nun seçimlerden kısa bir süre sonra Tayvan ile bağlarını koparma yönündeki "talihsiz" kararını kınadı ve Pekin'in vaatlerinin sıklıkla yerine getirilmediği konusunda uyardı.
ABD'li yetkililer daha önce Çin'in Tayvan'ın özellikle Orta Amerika'daki müttefiklerinden uzaklaşmasıyla ilgili endişelerini dile getirmişti. Nauru, Tayvan'daki başkanlık seçimlerinden sadece iki gün sonra Tayvan'la ilişkilerini sonlandırmasını ardından adada onu resmi olarak tanıyan yalnızca 12 ülke kaldı.
HAYAL KIRIKLIĞI YARATAN KARAR
Tayvan'daki Virginia merkezli Amerikan Enstitüsü'nün (AIT) Başkanı Laura Rosenberger, Taipei'de gazetecilere verdiği demeçte, Nauru'nun hareketinin "talihsiz" olduğunu ve ABD'nin tüm ülkeleri Tayvan'la ilişkilerini genişletmeye teşvik ettiğini söyledi. Rosenberger, "Nauru hükümetinin eylemi egemen bir karar olsa da yine de hayal kırıklığı yaratan bir karardır" dedi.
Rosenberger, Çin Halk Cumhuriyeti'ne atıfta bulunarak, "ÇHC sıklıkla yerine getirilmeyen diplomatik ilişkiler karşılığında sözler veriyor" diye ekledi.
Çin, Tayvan'ın devletler arası bağlara sahip olmayan kendi toprakları olduğunu iddia ediyor ve Tayvan bu duruma şiddetle karşı çıkıyor.
Çin'in önceden Tayvan'ın bağımsızlığını destekleyen ve bunu kırmızı çizgi olarak gördüğü sözleri nedeniyle 'baş belası' olarak nitelendirdiği William Lai'nin (Lai Ching-te) ülke başkanı olarak seçilmişti. Tayvan'ın iktidardaki Demokratik İlerici Partisi'nin (DPP) Lai Ching-te'si beklendiği gibi seçimi kazandı ve 20 Mayıs'ta göreve başlayacak.