ABD ile Türkiye arasındaki F-16 krizi sürüyor: Şimdi de Menendez'den 'satışı onaylamam' tehdidi

ABD ile Türkiye arasındaki F-16 krizi sürüyor: Şimdi de Menendez'den 'satışı onaylamam' tehdidi

ABD Kongresi’nin Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Menendez 'Türkiye’nin ABD’den F-16 alımını koşullara bağlayan' tasarısının reddedilmesine rağmen Türkiye aleyhindeki itirazına devam ediyor. Tasarısının NDAA'dan çıkarılmasını değerlendiren Menendez “Erdoğan bölgedeki saldırganlık kampanyasını durdurana kadar Türkiye için F-16’larla ilgili hiçbir konuyu onaylamayacağım. Nokta” dedi. Menendez'in satışı veto etme yetkisi bulunuyor.

ABD Kongresi’nin Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nun Demokrat Partili Başkanı Senatör Bob Menendez, Yunanistan yanlısı politikasını sürdürüp Türkiye'ye F16 satışına karşı sert muhalefetine de devam ediyor. Dün “Menendez ve bir diğer Demokrat Senatör Chris van Hollen’ın sunduğu ve Türkiye’ye F-16 satışını sınırlandırıcı koşullara bağlayan eklemelerin, ABD 2023 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) tasarısının Senato versiyonundan çıkarıldığı” yönünde haberler çıkmıştı.

Menendez sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası’ndaki (NDAA) bir değişiklik, ABD'nin Doğu Akdeniz'deki çıkarlarını geliştirmek için elimizdeki araçlardan sadece bir tanesidir. Açık konuşayım: ABD Kongresi’nin Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı olarak, Erdoğan bölgedeki saldırganlık kampanyasını durdurana kadar Türkiye için F-16’larla ilgili hiçbir konuyu onaylamayacağım. Nokta” ifadelerine yer verdi.

TEMSİLCİLER MECLİSİ TASARISIYLA BİRLEŞTİRİLECEK

ABD Senatosu'nun, 2023 savunma bütçesini içeren NDAA tasarısına son halini vermek amacıyla toplandığı ve tasarıya eklenmek üzere sunulan 900’e yakın eklemenin görüşülmeye devam edildiği belirtilmişti. VOA'da yer alan habere göre, Yunan basınında dün çıkan haberlerde “Menendez ile Van Hollen’ın sunduğu ve Türkiye’nin ABD’den F-16 alımını koşullara bağlayan iki ekleme de tasarıdan çıkarıldı” denilmişti.

Senatonun NDAA tasarısını tamamladıktan sonra Temsilciler Meclisinin versiyonu ile ortak bir metin haline getirilerek onay için Başkan Joe Biden’ın masasına gönderilmesi bekleniyor.

Komisyon Başkanı Menendez'in tasarıyı veto etme yetkisi bulunuyor.

TEMSİLCİLER MECLİSİ TÜRKİYE KARŞITI ÖNERGEYİ ONAYLAMIŞTI

ABD Temsilciler Meclisi, Başkan Joe Biden'ın Türkiye'ye F-16 savaş uçağı satma planının önünde yeni bir engel oluşturacak yasa değişikliği önergesini Temmuz ayında onaylamıştı.

Ancak tasarının yasalaşması için Senato'nun da kendi versiyonunu onaylaması gerekiyor. Ardından Kongre üyelerine 800 milyar dolardan fazla savunma harcaması yetkisi veren tasarının her iki versiyonu, üzerinde uzlaşılan ortak bir metinde birleştirilecek ve bu metin tekrar Kongre'nin her iki kanadında oylanacak.

Amerikalı birçok Kongre üyesi, 2019 yılında Rus yapımı S-400 füze savunma sistemi satın alarak ABD yaptırımlarını ve Türkiye'nin F-35 savaş uçağı programından çıkarılmasını tetikleyen Türkiye’ye mesafeli yaklaşıyor.

İLK ENGELLEME ÇAĞRISI MİÇOTAKİS'TEN GELMİŞTİ

Menendez daha önce yaptığı açıklamalarda Türkiye’deki insan hakları ihlallerini gerekçe göstererek F-16 satışına karşı çıkmış ve Türkiye’ye F-16 satışı konusunda itirazından geri adım atmayacağını söylemişti.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis Mayıs ayında Kongre’nin ortak oturumunda yaptığı konuşmada “NATO’nun güneydoğu kanadında istikrarsızlığa” katkıda bulunabilecek savunma ekipmanı satışıyla ilgili kararların dikkatle gözden geçirilmesi çağrısında bulunmuştu.

ABD Dışişleri Bakanlığı ise Kongre’yi, Türkiye’nin mevcut F-16 filosunu modernize etmek için askeri ekipman satışı konusundaki niyeti hakkında bilgilendirmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (8)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
8 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN