ABD Ulusal Çevresel Tahmin Merkezleri, 1979'dan itibaren en sıcak gün rekorunun 3 Temmuz'da 17.01 C'ye ulaşılarak kırıldığını açıklamıştı. Açıklamanın üzerinden 24 saat geçmeden rekor bir kez daha tazelendi. 4 Temmuz'da küresel ortalama sıcaklık 17,18 dereceye ulaştı. Söz konusu sıcaklık, daha önce Ağustos 2016'da 16,9 derece ölçülmüştü. Dünya Meteoroloji Örgütü de dün El Nino koşullarının başladığını ve sıcaklık artışlarının hızlanabileceğini belirtmişti.
El Nino bu yıl sıcaklık rekorlarıyla beraber geldi. Dünya kavrulmaya devam ederken, ABD Ulusal Çevresel Tahmin Merkezleri'nden (NCEP) bilim insanları 3 Temmuz'da sıcaklık rekorunun kırıldığını duyurmuştu.
NCEP, dünya hava sıcaklığı ortalamasının baz alındığı verilere göre eski rekorun 2016 yılındaki Ağustos ayında 16.92 C olarak tespit edildiğini vurgulayıp 3 Temmuz Pazartesi gününün, hava sıcaklığında rekor kırarak 17.01 C olduğunu açıklamıştı.
Fakat 3 Temmuz'daki rekor 24 saat geçmeden tazelendi. 4 Temmuz'da küresel ortalama sıcaklık 17,18 dereceye ulaştı.
Hava sıcaklıkları insan faaliyetleri kaynaklı iklim değişikliği etkilerinin yoğunlaşmasıyla artarken, bilim insanları, sıcaklık rekorlarının özellikle gelecek 6 hafta boyunca yeniden görülebileceği uyarısında bulunuyor.
İNGİLTERE’DE EN SICAK HAZİRANINI YAŞADI
Öte yandan İngiltere meteoroloji kurumu Met Office, 3 Temmuz’da yaptığı açıklamada “Geçici Met Office rakamlarına göre, Birleşik Krallık’ta Haziran 2023 için ortalama sıcaklık (en sıcak ile en soğuk hava değerini toplayıp ikiye bölerek tespit edilen veri) 15.8 derecedir, bu 1884'ten bu yana en sıcak Haziran’dır ve İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda da kendi rekorlarına göre en sıcak Haziran aylarını bildirmektedir” ifadelerini kaydetti.
7 YIL SONRA İLK KEZ...
Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) ise dün basın açıklaması yaparak El Nino hava durumunun 7 yıl sonra ilk defa tropik Pasifik bölgesinde meydana geldiğini ve bu durumun küresel sıcaklıklarda, yıkıcı hava ve iklim modellerinde olası bir artışa zemin hazırladığını ifade etti. WMO Genel Sekreteri Prof. Petteri Taalas ise "El Nino'nun başlangıcı, sıcaklık rekorları kırma ve dünyanın birçok yerinde ve okyanusta daha fazla aşırı ısıyı tetikleme olasılığını büyük ölçüde artıracak" açıklamasını yaptı.
EL NİNO NEDİR?
El Nino ortalama olarak her iki ila yedi yılda bir meydana gelir ve tipik olarak dokuz ila 12 ay sürer. Orta ve doğu tropikal Pasifik Okyanusu'ndaki okyanus yüzey sıcaklıklarının ısınmasıyla ilişkili doğal olarak oluşan bir iklim modelidir. Ancak insan faaliyetleri tarafından değiştirilen bir iklim bağlamında gerçekleşir.